fbpx
Skip to main content
Jaguar

Jaguar ima najjači ujed od svih mačaka, a drugi na nivou sisara!

Foto: Profimedia
Jaguar je jedina velika mačka koja može da se nađe na američkom kontinentu. Naseljavaju prostor Centralne i Južne Amerike. Najprijatnije se oseća u gustim tropskim šumama Južne Amerike.

DNK analize jaguara dokazuju da se on nalazi u istoj grupi sa lavovima i tigrovima, kao i da ta grupa datira od pre 6 – 10 miliona godina. Dobar je plivač, a omiljena hrana su mu rečne kornjače. Dostiže težinu oko 70 kg – 120 kg, piše mojaoaza.com.

Jaguar ima odlično čulo vida, kao i sluha koji mu omogućava da prati plen. Vidi dobro po danu, a takođe ima osetljiv vid i noću, što mu omogućava da lovi na mesečini, ili svetlosti zvezda. Uglavnom lovi na zemlji, ali se često penje na drveće i čeka svoj plen. Vilica jaguara je jedno od njegovih najjačih oružija, što mu daje titulu životinje sa najsmrtonosnijim ugrizom od svih velikih mačaka. Ima najjači ujed od svih mačaka, a drugi na nivou sisara!

Odrasli jaguari su solitarni; ženke i mužjaci su zajedno u divljini samo tokom sezone parenja. Ženka rađa 1 - 4 mladunca koji su slepi pri rođenju i teški samo 250 - 300 g. Sa šest meseci starosti počinju da love zajedno sa majkama. Mladunci ostaju uz majke dve godine pre nego što se odvoje i započnu borbu za sopstvenu teritoriju.

Iako je danas zaštićen, jaguaru preti opasnost od istrebljenja zbog neprekidnog uništavanja njegovih šumskih staništa i ubijanja zarad izuzetno lepog krzna išaranog sa tačkicama.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd