Skip to main content
Jaguar XE

JAGUAR XE: Aluminijum čini čuda

Foto: newspress.co.uk/ilustracija
Jaka aluminijumska karoserija omogućila je mali broj kilograma, a veliku stabilnost i upravljivost, čineći XE automobilom koji prevazilazi sve postojeće standarde.

Jaguarov novi ulazni model nosi ime XE. U pitanju je sedan koji će debitovati 8. septembra u Londonu, a proizvođač je upravo obelodanio dodatne informacije u vezi sa vozilom za koje kaže da je najefikasnije ikada koje je izašlo sa njegovih traka.

Sagrađen na Jaguarovoj modularnoj arhitekturi, XE je jedini automobil u klasi koji počiva na jakoj aluminijumskoj karoseriji u formi monokoka. Aluminijum čini 75 odsto celokupne strukture tela vozila i zbog toga ga odlikuju velika upravljivost i mala potrošnja goriva. U kompaniji kažu da je za svakih 100 km potrebno nasuti 3.7 litara naftnog derivata, a da je stopa rasipa štetnih gasova manja od 100 g/km.

- Uporedo sa visokim sadržajem aluminijuma, naš auto je istodobno lakši od svih drugih u klasi, ali i neviđeno jak i izdržljiv i pri najvećim naporima. Njegova jačina daleko prevazilazi sve standarde u gradnji automobila - izjavio je Mark Vajt, glavni tehničar u Jaguaru.

A, kada smo kod više puta pomenutog aluminijuma, jačina metala čija je hemijska oznaka Al, primenjenog u konstruisanju Jaguarovog sedana XE veća je nego igde drugde. Pride, RC 5754, kako se tačno zove ojačana varijanta metala, u velikoj meri proizveden je reciklažom. Namera britanske auto kuće je da do 2020. tri četvrtine materijala upotrebljenih u tvorenju automobila budu dobijeni upravo putem reciklaže.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd