fbpx
Skip to main content
Srpska škola u Johanesburgu

Jedina srpska škola u Africi

Foto: Profimedia
JOHANESBURG - Od pre nekoliko godina zahvaljujući profesorki razredne nastave Violeti Pavlović-Marinović, srpski jezik je uveden u obrazovni sistem Afrike i izjednačen sa engleskim, francuskim i nemačkim jezikom.

Srpska zajednica u Južnoj Africi jedna je od naših najmanjih i najmlađih u svetu, ali je vrlo aktivna i uticajna. Na ovom kontinentu nalazi se jedina srpska škola u Africi u koju trenutno ide tridesetak učenika.

"Naša dopunska škola "Sveti Sava" registrovana je kod Ministarstva prosvete 2009. godine. Radimo po nastavnim planovima i programima Srbije, a đaci uče iz naših udžbenika koje je obezbedila Kancelarija za dijasporu", kaže Violeta koja je iz Beograda otišla 1993. godine želeći da upozna druge kulture i drugi način života.

Škola se izdržava zahvaljujući donatorima, našoj ambasadi i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Pomažu i razna ministarstva, ali i sami roditelji na čiju inicijativu je škola osnovana jer su želeli da njihova deca sačuvaju našu kulturu i jezik.

"Uporedo sa osnivanjem škole u Johanesburgu tekla je borba i za priznanje srpskog jezika kao maternjeg jezika za decu emigranata i kao izbornog predmeta za decu koja su rođena u Južnoj Africi. Danas je srpski jezik priznat u kurikulumu od četvrtog razreda osnovne škole do četvrtog razreda srednje škole u Južnoj Africi i po tome smo jedinstveni u svetu", dodaje Violeta.

Najveći problem deci jesu padeži kako i izgovaranje slova kojih nema u engleskom jeziku, poput "lj", "đ", "ć" ili "č". Srbi u Africi su intelektualci. Među njima su inženjeri, menadžeri, direktori građevinskih firmi i lekari.

(Politika)

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
21 Beograd