fbpx
Skip to main content
Mačije oči

JEZIVA POMISAO: Da li vaša kućna mačka planira da vas ubije?

Foto: Profimedia
O mačkama važi mišljenje kako su mila stvorenja. Ipak, najnovije istraživanje ih karakteriše kao nestabilne i neurotične.

Naučnici Univerziteta u Edinburgu (Škotska) i Zoološkog vrta Bronks u Njujorku poredili su karakter domaćih mačaka sa karakterom različitih vrsta njihovih divljih srodnika.

Da bi pronikli u suštinu mačjeg karaktera, naučnici su ocenjivali njihovo ponašanje u odnosu na pet dimenzija ličnosti:

  • Ekstrovertnost
  • Prijatnost
  • Savesnost
  • Neurotičnost
  • Otvorenost za iskustva

Domaće mačke imaju sličnu strukturu ličnosti kao afrički lavovi, što znači da su veoma sklone dominaciji, impulsivnim reakcijama i neurotičnom ponašanju, ustanovili su naučnici.

- Reč je o onome što mačke ispoljavaju gotovo svakodnevno u svom ponašanju: plašljive su, lako se uznemire, agresivne su prema ljudima, agresivne jedne prema drugima - kaže Maks Vahtel, psiholog iz Denvera, koji nije učestvovao u istraživanju.

Mačka se sunča
Foto: Profimedia

–Sve te osobine koje primećujete u tim ljupkim kućnim macama vidite i kod lavova.

Ako ste ikada pomislili da vam je mačka plašljiva, nesigurna, napeta, sumnjičava ili agresivna prema vama, onda tosasvim sigurno ne uobražavate. Da su veće, verovatno bi bile spremne da vas ubiju, piše USA Today.

Međutim, novo istraživanje ipak nije tako loše: baš kao i lavovi, kućne mačke su i razigrane, lako se uzbude i imaju impulsivne reakcije, zbog kojih mogu biti veoma smešne.

Nevolja je u tome što im ponašanje nije predvidljivo. U jednom trenutku će uživati dok ih češkate po stomaku i presti, a već u sledećem će vas ugristi da bi vam stavile do znanja da je dosta.

- Korisno je da razumemo osobine naših kućnih ljubimaca - kaže Vahtel.

– Različite mačke imaju različite ličnosti, ali kao vrsta imaju mnogo zajedničkih karakteristika.

korat
Foto: Profimedia

Naučnici su takođe proučavali osobine oblačastih leoparda, snežnih leoparda i škotskih divljih mačaka.

– Kod svih pet vrsta mačaka koje smo posmatrali struktura ličnosti je bila upadljivo slična, a činilo se i da su rezultati pokaklapaju sa rezultatima drugih istraživanja, na primer, geparda i tigrova - navode naučnici u istraživanju objavljenom u novembarskom izdanju 2014. časopisa "Žurnala komparativne psihologije".

Domaće mačke su, međutim, najsličnije lavovima, možda zato što žive u polu-društvenom okruženju, a lavovi su najdruštvenije od svih divljih mačaka.

– One su slatke, mekane i umiljate, ali treba da budemo svesni: kada dovedemo mačku, imamo malog grabljivca u kući – objašnjava Vahtel.

Mačke mogu biti fantastični, ljupki drugari – sve dok se ne okrenu protiv vas.

Nakon ove priče ćete razmisliti da li su životinje bolje od ljudi, više saznajte OVDE.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd