fbpx
Skip to main content
rampa

JP „GRADSKO STAMBENO“ U SLUŽBI GRAĐANA: Akcija za bolji i kvalitetniji život svih Beograđana

Foto: promo
Grad Beograd i JP "Gradsko stambeno" sprovode projkte "Beograd bez barijera" i "Lift za novi početak" kojima će građanima pružiti lakši, kvalitetniji i bolji život.

"Želimo da sve osobe, a naročito osobe sa invaliditetom u Beogradu imaju normalan život. Decenijama unazad se nije vodilo računa o tome, a posledica toga jeste da stanari zgrada rampe čekaju i po 20 godina. Ovaj projekat smo pokrenuli kako bi olakšali obavljanje svakodnevnih potreba naših sugrađana sa invaliditetom i podigli kvalitet njihovog života. Tokom akcije biće postavljeno više od stotinu rampi na teritoriji grada, a do sada smo izgradili 21 rampu na mestima gde su one najpotrebnije", rekli su iz Gradskog stambenog za SrbijaDanas.com i dodali da je ovom preduzeću veoma važno da osobe sa invaliditetom žive normalno.

rampa
Foto: Srbija Danas

BEOGRAD BEZ BARIJERA

"Ako je zgrada u našem sistemu održavanja, dovoljno je samo podneti zahtev overen pečatom skupštine stanara, direktno u Danijelovoj 33 ili u našim radnim jedinicama, i ukoliko postoje tehničke mogućnosti, naše preduzeće će rampu postaviti potpuno besplatno", rekli su iz Gradskog stambenog.

Ukoliko postoji više nivoa i tehnički problemi za postavljanje metalnih spoljnih rampi, ovo preduzeće će ugraditi lift rampe kako bi građanima omogućilo kvalitetniji i bolji život. Rampe se postavljaju po prioritetima, na osnovu toga gde ima više osoba sa invaliditetom ili gde ima majki sa bebama.

Ono što je sigurno je da se neće zaustaviti na stotinu rampi i akciju će nastaviti dok Beograd stvarno ne postane grad bez barijera.

rampa
Foto: JPGSP

LIFT ZA NOVI POČETAK

JP Gradsko Stambeno je od početka godine napravilo više projekata za javno privatno partnerstvo od kojih se jedan odnosi na zamenu liftova u stambenim zgradama, kao i obezbeđivanje rezervnih delova neophodnih za popravke u naredne dve decenije.

"Stanje liftova u našoj prestonici se opisuje prosečnom starošću od 40 godina, dok se, recimo, u Evropskoj uniji, zamena liftova vrši nakon 25 godina. I pored napomenutih činjenica o starosti liftova u Beogradu JP Gradsko stamebno uspeva da svakodnevno održava i servisira 6.250 liftova koji se nalaze u našem sistemu, a od kojih je većini odavno istekao vek upotrebe", kažu iz ovog preduzeća i dodaju:

"Trenutna situacija je da JP Gradsko stambeno godišnje u proseku zameni svega 40 liftova, a zahteva Skupština zgrada ovim povodom je pet puta više. Otplaćivanje rekonstrukcije lifta se vrši putem uplatnica "Infostana" na 24 rate, ali i pored ove olakšavajuće okolnosti svesni smo koliki je to izdatak za kućni budžet".

U saradnji sa Gradom Beogradom , a u cilju poboljšanja života naših sugrađana, pripremljen je projekat javno-privatnog parterstva kako bi pod mnogo povoljnijim uslovima bila omogućena zamena dotrajalih liftova.

"Veoma nam je drago da su za naš projekat zainteresovane vodeće svetske kompanije za proizvodnju liftova, ali posao će dobiti onaj ko ponudi najbolje uslove", kažu iz Gradskog stambenog.

Gradsko stambeno
Foto: SD/Ilustracija
Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd