fbpx
Skip to main content
Jean Paul Juncker

Junker: Evro nije kriv za probleme Francuske

Foto: Profimedia
BERLIN - Ekonomski problemi Francuske rezultat su loših izbora kod kuće i Pariz bi trebalo da prestane da krivi snagu evra za svoje probleme, kaže Žan-Klod Junker.

Centralno-desničarski kandidat za predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junker reagovao je na nedavni komentar francuskog premijera, Manuela Valsa, koji je naveo da snažan evro predstavlja pretnju po privredni rast i zaposlenost u njegovoj zemlji.

Vals je pozvao Evropsku centralnu banku da utiče na slabljenje evra, koji je juče dostigao najvišu vrednost u odnosu na dolar u poslednje dve i po godine, da bi nešto oslabio nakon komentara predsednika ECB-a, Marija Dragija.

''U proteklih nekoliko dana, primili smo mnoštvo saveta od strane političkih zvaničnika i institucija. Zahvalni smo na savetima i poštujemo stavove tih ljudi, ali mi smo nezavisno telo'', izjavio je Dragi na konferenciji za novinare, koja je održana posle odluke ECB da zadrži referentnu kamatnu stopu na istorijskom minimumu od 0,25 odsto.

Junker, koji je i bivši premijer Luksemburga, navodi da je snažan evro stvorio probleme brojnim članicama evrozone, ali da su ti problemi svuda isti.  ''Ako Francuska ima veće probleme nego druge zemlje, onda razloge za to treba da potražite u Francuskoj, a ne u deviznim kursevima“, poručio je on.

(capital.ba)

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
4 Beograd