fbpx
Skip to main content
Ka-52 Aligator

Ka-52 Aligator - Smrt koja leti!

Foto: roe.ru
Borbeni helikopteri predstavljaju udarnu pesnicu modernih armija, pa se zato ovom rodu vojske posvećuje izuzetna pažnja.

Amerika, Rusija i Kina odavno razvijaju borbene helikoptere, čija je glavna namena borba protiv protivničkih snaga. Zamah ovom rodu vojske je dao Vijetnamski rat gde se jasno pokazalo koliko su helikopteri korisni tokom vođenja ratnih operacija.

Najpoznatiji helikopter ove klase je svakako AH-64 Apach, čije performanse i mogućnosti Amerikanci dižu u nebesa, ali ne bojte se i braća Rusi imaju konja, kahm, helikopter za trku.

Ka-52 Aligator
Foto: roe.ru

Kamov KA-52 Aligator je jedinstven borbeni helikopter na tržištu, pre svega jer koristi koaksijalni sistem rotora koji ne zahteva postojanje repnog propelera. Ovaj sistem iako komplikovan za konstrukciju, nudi niz pogodnosti koje nisu dostupne ostalim helikopterima. Pre svega povećanu agilnost, mogućnost izvođenja raznih manevara (luping, skretanje pod oštrim uglom), manju ranjivost na protivničku vatru, veći plafon leta itd. Važno je istaći da je to prvi helikopter u koji su ugrađena sedišta za izbacivanje tako da u slučaju nesreće piloti imaju veliku šansu da prežive.

Ka-52 Aligator
Foto: roe.ru

Ovaj helikopter je nastao na zahtev vlade nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, a prvi let je obavljen 1987. godine. Prva verzija je nosila oznaku Ka-50 i javnosti je predstavljena 1992. godine. Ka-50 je izazvao veliku pažnju na Zapadu pogotovo zbog svog specifičnog dizajna, i letnih osobina. No, raspad Sovjetskog Saveza je doveo do stopiranja novih narudžbina i proizvodnje.

Ka-50 je tako bio tako dobro dizajniran da je jedan čovek mogao da obavlja posao za koji su trebale dve osobe u AH-64.

Ka-52 Aligator
Foto: roe.ru

Ali kada su na Ka-50 dodati instrumenti za osmatranje i nišanjanje drugi član posade je postao neophodan. Kompanija Kamov je i ovde odstupila od ustaljene prakse (pilot sedi iznad/iza nišandžije) i napravila  tandem kabinu gde posada sedi rame uz rame. Tako je nastao Ka-52 Aligator. Kamov tvrdi da je na ovaj način podignuta efikasnost i povećana žilavost helikoptera ukoliko dođe do ranjavanja pilota.

Ka-52 Aligator
Foto: roe.ru

Ka-52 Aligator je vrhunski helikopter koji može da dejstvuje po svim vremenskim uslovima i nosi veliki broj ubojitog naoružanja. Ukoliko smo vas zainteresovali pogledajte promotivni film kompanija Rosobornexport koja je zadužen za plasman ruskog oružja na svetsko tržište.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd