fbpx
Skip to main content
Mačke i pas reklama

Kad životinje nisu besne, kuća nije tesna

Foto: Youtube Printscreen
Ponekad se kućni ljubimci različitih vrsta pod istim krovom jednostavno ne slažu. Ali to ne treba da vas obeshrabri da pružite dom životinjama kojima je potreban. Postoji mnogo načina da sprijateljite različite vrste. Životinje treba da znaju da vi donosite odluke, a da oni ne moraju biti najbolji prijatelji, ali moraju da nauče da mirno koegzistiraju. Da biste i vi i kućni ljubimci bili srećni, pogledajte listu najčešćih izazova i kako ih rešiti.

Izazov: Dovođenje novog kućnog ljubimca u domaćinstvo

Kada kući dovedete novog ljubimca, psi i mačke obično prolaze kroz tri nivoa prihvatanja. Prvo, ljubimac će biti neprijateljski nastrojeni prema novoj životinji. Tokom druge faze, ljubimac će biti tolerantan, a zatim, nadamo se, dolazi do treće faze - vezivanja. Neki ljubimci proći će kroz sve faze za sat vremena, dok drugi nikad ne prođu kroz ceo proces.

Zato, važno je napraviti dobar “uvod”. Neka se ljubimci gledaju i onjuše jedni druge, ali ne dozvolite im da imaju fizički kontakt. Na primer, držite novog ljubimca u transporteru ili zatvorenoj sobi, dok se ostali kućni ljubimci ne naviknu na nepoznati miris. Dozvolite interakciju pod vašim nadzorom tek nakon što budete sigurni da su životinje smirene i prijateljski nastrojene. Sklonite omiljene igračke van vidokruzga tokom ove faze, kako bi se izbegle razmirice. Takođe, obezbedite ljubimcima pristup bezbednim mestima, kao što je krevet za kućne ljubimce ili otvoren transporter.

Izazov: Različite potrebe u ishrani

pas, hrana, činija
Foto: Profimedia

Kućnim ljubimcima treba razdvojiti činije sa hranom iz nekoliko razloga. Prvo i najvažnije, životinje različitih uzrasta i vrsta često imaju različite potrebe u ishrani. Ako vaš pas jede hranu za mačke, ili obrnuto, može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema. Ponekad veterinar može propisati posebnu hranu za ljubimca, na primer, ukoliko pati od neke hronične bolesti, što drugom ljubimcu nije potrebno.

Kako biste bili sigurni da svaki ljubimac jede hranu koja mu je namenjena, životinje nahranite u isto vreme u odvojenim prostorijama, a zatim sklonite napojedenu hranu. S obzirom da mačke vole visoka mesta, drugo rešenje je da joj postavite hranu na uzvišenom mestu van domašaja psa.

Izazov: Različita veterinarska nega

Možda će vaš stariji pas imati više razloga za odlazak kod veterinara... Ipak svaka mačka i svaki pas treba da posete ambulantu bar jednom godišnje. Mnogi problemi često ostanu neotkriveni, ali godišnji pregledi omogućavaju veterinarima da pronađu ove probleme rano i kako bi životinje bile zdrave.

Mačka na pregledu
Foto: Profimedia/ilustracija

Jedan od načina da obezbedite svakom ljubimcu preventivnu negu jeste da zakažete pregled tokom istog meseca. Na ovaj način podsetićete se da svaki ljubimac treba da poseti veterinara u aprilu, na primer. Drugo rešenje je da zakažete preglede u isto vreme, ako vam to transport omogućava.

Izazov: Mačka i pas se ne slažu

Mačka i pas se možda nikada neće sprijateljiti, zato je važno obezbediti da ne povrede jedni druge. Mačke obično znaju da "drže distancu", ali zato treba raditi na obuci psa da se drži dalje od mačke, posebno lovačkih rasa, kao što su terijeri. Jedno rešenje može biti da naučite psa da reaguje na komandu “Lezi”. Kada pas počne da juri mačku, recite mu da legne kako ne bi nastavio “poteru”.

Mačke
Foto: Profimedia

Čak i ljubimci iste vrste znaju da se “svađaju” oko igračaka, hrane i pažnje. Ako se ovo često dešava, pokušajte da dodate više igračaka kako ljubimci ne bi morali da ih dele. Takođe pokušajte da odredite svakom ljubimcu svoj prostor. Kako biste razdvoji mačke, stavite hranu, kutiju sa posipom, grebalicu i krevet u drugi deo kuće.

Izazov: Jedan ljubimac dobija više vaše pažnje

Da li zbog svoje ličnosti ili potreba, može doći do toga da naizgled favorizujete jednog ljubimca. Na primer, novi ljubimac može da dobije više pažnje i vremena zbog veterinarskih poseta ili učenja da vrši nuždu napolju. Mačke ne pokazuju naklonost u istoj meri i na isti način kao psi, ali njima je i dalje potrebna ljubav i pažnja, piše "Životinje.rs".

Zapamtite, svim vašim kućnim ljubimcima potrebna je svakodnevna vežba i mentalna stimulacija kako bi bili srećani, zdravi i kako bi se dobro ponašali. Neke životinje mogu čak razviti neželjena ponašanja ako se osećaju usamljeno ili zapostavljano. Takođe, konsultujte se sa veterinarom ukoliko imate problema sa ponašanjem ljubimaca. Uskoro će u vašem domaćinstvu vladati harmonija koju ulepšava prisustvo krznenih prijatelja.

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
9 Beograd