Skip to main content
poljubac ljubavnog para

KADA LI JE PRVI POLJUBAC? Evo sa koliko godina "klinci" stupaju u seksualne odnose?

Foto: Profimedia
Iako je nemoguće odrediti koji to uzrast predstavlja idealno vreme za gubljenje nevinosti, svi lekari se slažu da je granica značajno pomerena, te da deca stupaju u seksualne odnose mnogo pre nego što bi trebalo - što pod pritiskom društva, što iz radoznalosti.

Prema podacima Udruženja "Fokus", mnoga deca stupaju u seksualne odnose i pre puberteta.

Anketa Udruženja "Fokus" pokazala je da dečaci u osnovnoj školi stupaju u seksualne odnose pre nego što dobiju prve malje na licu. „Nažalost, ta granica se značajno pomerila, pa danas mladi stupaju u seksualne odnose sa 11, 12, 13 godina. Ti slučajevi su još uvek u manjini, što je dobra stvar, ali je ovaj trend sve ranijeg stupanja u odnose primetan“, kaže Tanja Ilijazović iz Udruženja.

momak i devojka u krevetu
Foto: Profimedia

Anketa, u kojoj je učestvovalo 610 učenika i to 184 iz osnovnih i 426 iz srednjih škola uzrasta od 13 do 18 godina, pokazala je da je dva procenta učenika osnovnih škola seksualno aktivno. Što se srednjoškolaca tiče, skoro svaki peti više nije nevin.

Prema njihovim podacima, devojčice prvi put imaju seksualne odnose najčešće sa 16 godina, dok dečaci po tom pitanju i te kako prednjače pa se u to upuštaju i pre puberteta. Ukupno je 14 procenata od ispitanih tinejdžera seksualno aktivno, ali je 25 posto priznalo da poznaje nekoga ko je imao abortus, prenosi 24 sata.

„Generalno smo tokom istraživanja stekli utisak da su mladi slabo edukovani, a to u velikoj meri zavisi od roditelja. Samo 33 procenta učenika je reklo da su prve informacije o seksu dobili od mame ili tate, dok je skoro duplo više reklo da smatraju da prve informacije treba da dobiju upravo od njih“, ističe Ilijazović.

Misle da je test za trudnoću vid kontracepcije.

O tome koliko mladi u Srbiji nisu informisani o seksu govori i činjenica da se slabo razumeju u vidove kontracepcije.

„Tokom istraživanja smo nailazili na devojke koje misle da je test za trudnoću zapravo vid kontracepcije, a neke misle i da pilula za dan posle može da se koristi kao vid zaštite. Treba naglasiti da devojkama u pubertetu ova pilula nikako nije preporučljiva, jer može da poremeti hormone“, otkrila nam je Tanja Ilijazović iz "Fokusa".

Posebno je zabrinjavajući podatak da svega šest posto seksualno aktivnih tinejdžera redovno posećuje ginekologa. Ovo je veliki problem, prevashodno zato što tinejdžeri nisu dovoljno obavešteni o seksu.

„Mi verujemo da mladi znaju puno toga o seksu, jer živimo u vremenu u kom je sve moguće naučiti preko interneta. Ali ja vam iz iskustva kažem da nisu ni izbliza dovoljno informisani, i da mahom uopšte ne koriste zaštitu. Tome u prilog ide i činjenica da je preko 60 posto devojaka starosti od 17 do 23 godine zaraženo HPV virusom“, kaže ginekolog Mima Fazlagić.

momak i devojka pričaju
Foto: Profimedia

Prema njenim rečima, ne može se odrediti tačno kada je pravo vreme za prvi seks, jer je to individualna stvar. Ipak, 13, 14 pa i 15 godina je prerano.

„Danas se sve ranije ulazi u pubertet, pa sa fizičke strane ovo pomeranje granice možda i nije ogroman problem. Ali mnogo veće posledice ovo ostavlja na mentalno zdravlje, jer deca ovog uzrasta jednostavno nisu dovoljno zrela za seks. Ako pričamo baš o preuranjenom seksu, moguće su i fizičke povrede“, kaže naša sagovornica, dodjući da ćete teško naći ginekologa koji nije imao iskustva sa maloletničkom trudnoćom.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd