fbpx
Skip to main content
Bregzit

KAKO JE DEMOKRATIJA POBEDILA VLADAJUĆU KLASU: Bregzit pokazao novi opasan trend zbog koga možemo svi zažaliti!

Foto: Reuters
Ono što se desilo noćas zaista će ostati upamćeno kao istorijski trenutak. Da, Britanija je voljom svojih građana birala izlazak iz Evropske unije!

Ono što je uistinu fascinantno i u neku ruku možda čak i veći šok od samog izlaska Britanije iz EU je činjenica da, mada se znalo da će mnogi stanovnici Britanije glasati za "Bregzit", zapravo gotovo niko nije stvarno verovao da bi se Bregzit mogao i desiti.

U trenutku kada je postalo jasno da baš sva svetska vladajuća elita (osim možda Rusije) želi da Britanija pod svaku cenu ostane unutar EU - zbog ekonomije, zbog geopolitike, zbog ideologije - počele su kolati kojekakve teorije urote, uključujući i one radikalne da su izbori unapred namešteni.

(UŽIVO) PALA ODLUKA: Velika Britanija izglasala BREGZIT!

Među onima koji su zapravo želeli Bregzit vladala je ogromna apatija, onaj osećaj da se "ništa ne može promeniti" ukoliko vladajuća klasa odluči da nešto tako mora biti. Nekima je referendum u Škotskoj bio polazište za takve stavove - jer očito su teško mogli zamisliti da se status quo, takvih proporcija, zaista može uzdrmati i porušiti.

Bregzit
Foto: Reuters

Analize su bile precizne - rečeno je da će za izlazak glasati niža i deo srednje klase, no, krupni kapital je u velikom postotku odlučio da Britanija mora ostati u EU. Za mnoge je taj čin odluke krupnog kapitala bio dovoljan razlog da dignu ruke čak i od promišljanja o nekakvoj promeni.

"Ići će se s kampanjom pritiska, ići će se s kampanjom zastrašivanja" - govorili su mnogi. I bili su u pravu. Nad stanovnicima Britanije zaista se i vršio ogroman pritisak i kampanja straha. Rečeno im je da će u slučaju ako glasaju za Bregzit nastupiti nova velika ekonomska kriza, da će njihova sigurnost postati ugrožena, da će živeti lošije...

OVA ZEMLJA JE IZAŠLA IZ EVROPSKE UNIJE: Davne 1985. godine održan je odlučujući referendum

Američki predsednik, šefica MMF-a, predsednik EU Komisije, šef NATO pakta, generalni sekreatr UN-a... Svi oni, i bezbroj drugih, upozoravali su da se mora ostati u Evropskoj uniji, direktno se uplićući u kampanju.

Uprkos svemu tome Britanci su ipak glasali za Bregzit. Šta će se desiti sada s Britanijom, Evropom i svetom, videćemo, ali na trenutak pokušajmo zaboraviti na to i fokusirajmo se na nešto drugo - Britanci su sinoć pokazali svima da demokratija još uvek nije mrtvo slovo na papiru, da može i mora funkcionisati, da je moguća promena čak i kada kompletan vladajući establišment čini sve kako do nje ne bi došlo.

Bregzit
Foto: Reuters

Što se konkretno desilo?

London je, svakako, glasao za ostanak u EU, kao i znatan deo Škotske, naročito Glazgov. Ali, sve izvan ova dva velika centra bilo je ili podeljeno ili za izlazak iz Evropske unije.

Zar to znači da toliki broj Britanaca gaji animozitete prema Evropi? Ne, takav zaključak bio bi sasvim pogrešan. Ogroman broj njih koji su juče glasali za Bregzit zapravo ni nisu previše razmišljali o Evropi, koliko god to nekima zvučalo čudno - razmišljali su samo o tome kako da promene svoju situaciju koja im se nikako ne sviđa, svoj životni standard koji je u opadanju i svoju budućnost koja je konstantno neizvesna.

ŠTA AKO POBEDI BREGZIT OPCIJA? Razvod EU i Britanije izgledao bi ovako (FOTO)

Bregzit se ponudio kao najsnažnija opcija rušenja statusa quo i Britanci su tu opciju uzeli. Koliko god se u njihovom sinoćnjem trijumfu krije potvrda da je moguće ići kontra ustaljenog establišmenta, toliko se krije i opasnost - potvrda da je narod spreman birati radikalne opcije kada želi promeniti (ili misli da će promeniti) svoj život nabolje.

Bregzit
Foto: Reuters

Šta god da pristalice vladajućih establišmenta danas govorile, Bregzit može biti odlična stvar - može dovesti do jedne nove Evrope koja se s Britanijom nije mogla dalje razvijati. Ali, sklonost masa biranju radikalnih opcija je opasan trend jer sutra mogu istim žarom i prkosom dovesti na vlast kojekakve opasne aktere.

Nakon Bregzita ulazimo u jednu novu fazu, punu vrlo nepredvidljivih razvoja događaja. Već stižu vesti o haosu na berzama i tržištima i dani koji slede biti će zasigurno turbulentni.

S druge strane, milioni su čekali na nekakve promene, sada se promene događaju, krenule su. Hoćemo li na kraju biti zbog toga srećni ili ćemo zažaliti, vreme će pokazati.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
sloba car's picture

sloba car

previse su se bavili globalnim pitanjima I profitom, a zanemarili su sopstveni narod. Tako je cesto sa luconosama demokratije svuda.

3 | 0

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Slaba kiša
8 Beograd