Skip to main content
Mačije uši

Kako mačkama čistiti uši?

Mačke imaju jako koristan jezik sa kojim one temeljno čiste dlake, lice, šape i pozadinu. Ali ni mačiji jezik ne može da dohvati uši, i u tome ćete morati vi da joj pomognete.

S vremena na vreme rutinski pregledajte uši svojim macama. Na ovaj način ćete im odstraniti nečistoće, ukloniti vosak ali i odbraniti ih od infekcije.
Uho može biti plodno tlo za parazite koji mogu uzrokovati bakterijske ili gljivične infekcije. Jednom nedeljno pregledajte uši , a ako je potrebno i očistite ih. Zdrava ušna resica ima spoljni sloj krzna, a unutrašnjost joj je čista i bledo ružičasta. Proverite unutrašnje uho što ćete da podignete preklop nežno gde bi unutrašnjost trebala da bude svetlo roza sa malo ili bez bledo smeđeg voska.

Čišćenje ušiju nije teško. Za prvi put pitajte veterinara koji će vam dati savet koje stvari treba da kupite. Nikada nemojte da koristiti štapiće jer mogu da probuše bubnu opnu. Umesto toga koristite vatu koja je umočena u malo tečnosti koja isključivo služi za čišćenje mačijih ušiju.

Stavite mačku u krilo ili na glatku površinu. Lagano držite vrh uha palcem i kažiprstom i lagano brišite unutrašnjost. Obrišite sve nečistoće ili vosak, ali nemojte trljati. Ponovite to i na drugom uhu pazeći na to da ste sve nečistoće uklonili. Nemojte pokušavati da čistite ušni kanal jer ga možete oštetiti ili zaraziti, to prepustite veterinaru.

Čišćenje ušijuIzgleda da mačija intuicija govori mačkama kada želite da im radite nešto što ne vole, kao što je davanje tablete ili skraćivanje kandži. Oni će se sakriti ispod kreveta, dok ne budu sigurni da je opasnost prošla. Igranjem sa vašim ljubimcem pre nego  što počnete da im čistiti uši, odvratiće je od vaših namera i istrošiti njenu energiju. Igračka ili poslastica pre i posle čišćenja će im pokazati kako to nije nikakvo zlo. Kada je stavite u krilo, nemojte odmah da počnete sa čišćenjem nego je najpre nagradite jer je dobra i ne pomera se. Tako će vam ona omogućiti početak rada.

Adekvatnom negom vaša maca će imati zdrave uši i izbeći ćete odlazak veterinaru iz razloga zato što vaša mačka trese glavu ili se grebe po ušima. Ako primetite svrbež ili krhotine koje izgledaju kao zrno kafe, to je znak da su se pojavile ušne grinje, zbog čega treba da se odmah obratite veterinaru kako bi ih iskorenio. Ako postoji crvenilo, oticanje, sivi ili žučkasti iscedak, neugodan miris ili krvarenje iz ušiju, ili ako mačka deluje dezorijentisano, ona zahteva hitno lečenje. Boluje od infekcije uha uzrokovanom grinjama ili bakterijama. Ako se ne leči na vreme, posledica može biti trajni gubitak sluha.

(macke.com.hr)

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd