Skip to main content
 • Read more NATO i srpski tenk Info

  TAJNE MISIJE NAŠE VOJSKE PROTIV NATO 1999: Pet akcija u kojima je herojsko srpsko srce slomilo neprijatelja

 • Read more Biljana Dragojević Zadruga

  DAVIDOVOJ MAMI POZLILO! Malo pred Subotićkin ulazak, dešava se HAOS napolju - Aleks saopštila... LOŠE JE

 • Read more Juniorska hokejaška reprezentacija Srbije Ostali sportovi

  SP ZA JUNIORE: Hrvati na KOLENIMA! Veliki preokret i pobeda Srbije

 • Read more zadruga Zadruga

  P*RNO AFERA TRESE ZADRUGU! Nakon priča da se Sanja Stanković bavila PROSTITUCIJOM, isplivalo OVO!

 • Read more Fudbalska reprezentacija Srbije Fudbal

  SUDIJSKI EKSPERT JASAN: Nije bio penal za Portugaliju, ali biće PRVOG JUNA!

 • Read more Stiv Benon Svet

  KINA NAM JE SMRTNI NEPRIJATELJ: Šokantna tvrdnja bivšeg Trampovog savetnika

 • Read more Donald Tramp Sirija

  Trampov ključni potez u Siriji naslućuje budućnost odnosa Srbije i SAD: JEDAN ČOVEK JE KLJUČ!

Tablete

Kako odabrati odgovarajući analgetik?

Kako pronaći odgovarajući lek protiv bolova među mnoštvom dostupnih medikamenata? U slučaju da imate i druge zdravstvene probleme, pre uzimanja bilo kog leka obavezno konsultujte svog lekara.

1. Glavobolja
Ukoliko patite od tenzionih glavobolja ili migrena, potražite analgetike koji kombinuju acetaminofen, aspirin i kafein. Oni blokiraju bol na nekoliko nivoa i zato su efektivniji od lekova koji sadrže samo jedno od pomenutog. Ako su glavobolje učestale ili ne reaguju na medikamente, obratite se lekaru. Takođe, važno je da napomenete ukoliko imate problem sa jetrom, pošto u tom slučaju možda ne biste smeli da koristite acetaminofen.

2. Gorušica – Protiv povremene gorušice mogu pomoći bilo koji od tečnih ili antacida koji se žvaću, tako što brzo neutrališu stomačnu kiselinu i donose olakšanje, prema rečima Dr. Prater, gastroenterologa sa "Saint Luis" Univerziteta. Protiv dugoročnog problema izaberite lek koji kombinuje i antacid i blokator kiseline. Ukoliko se simptomi pogoršaju ili ponavljaju više puta nedeljno, konsultujte lekara.

3. Bolovi u leđima i stegnuti mišići – NSAID grupa lekova (nesteroidni antiinflamatorni lekovi) se najčešće koristi u regulaciji ovih tegoba. Ibuprofen i naproksen su jači medikamenti i imaju duže dejstvo od ostalih analgetika, zato što blokiraju produkciju supstanci koje izazivaju bolove, te redukuju upalu mišića, kako navodi Dr. Simpler, fizijatar na “Mercy Medical Centar” u Baltimoru. Pored ovih lekova, uvek se mogu koristiti i analgetički gelovi koji sadrže mentol ili salicilat. Konsultujte lekara ukoliko tegobe ne prestanu nakon nekoliko dana. Obavezno ukažite na povišen krvni pritisak ili probleme sa stomakom i bubrezima, jer u tom slučaju ova vrsta lekova nije pogodna za terapiju.

4. Bolovi tokom prehlade i groznica – Primenite medikamente iz NSAID grupe (ibuprofen, naproksen ili acetominofen), kaže Dr. Simpler. Svi umanjuju groznicu i ublažavaju bolove, utičući na moždanu sposobnost primanja informacija o bolu. Takođe umanjuju i zapaljenske procese. Ukoliko osetite bolove u grudima, kratkoću daha, ozbiljan kašalj ili ako groznica ne prestaje nakon nekoliko dana, konsultujte lekara.

5. Menstrualne tegobe – Najpraktičnije rešenje za ovu vrstu bolova najčešće su lekovi iz NSAID grupe, pošto oni blokiraju produkciju prostaglandina koji uzrokuju grčenje mišića i materične spazme. Uzmite neki od lekova u vreme kada očekujete početak menstruacije ili na prvi osećaj bola, preporučuje Dr. Rabin, šef uroginekologije na “Long Island Jewish Medical Centar”.

(izvor: health24)
 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd