fbpx
Skip to main content
Hormoni

Kako postići hormonsku ravnotežu?

Foto: Profimedia
Nepotrebno je govoriti o važnosti hormonske ravnoteže za zdravlje, ali i za normalno funkcionisanje organizma. Proverite kako postići hormonsku ravnotežu kroz pet jednostavnih koraka.

1. Održavajte zdravu težinu - Masne naslage proizvode estrogen, što može narušiti količinu svih hormona u organizmu. Zato nije nikakvo čudo što žene s BMI-om većim od 30 tri puta češće osećaju simptome PMS-a u odnosu na žene optimalnog indeksa telesne mase.

Hrana
Foto: Profimedia

2. Zamračite spavaću sobu - Svetlost redukuje delovanje hormona sna - očigledna posledica ovoga je poremećaj sna, ali to nije sve. Melatonin takođe igra ulogu u ovulaciji, pri čemu niska količina ovog hormona smanjuje šanse za začeće.

3. Smanjite stres - Izloženost stresu izaziva povećanu proizvodnju ne samo kortizola, već i testosterona, što značajno utiče na stanje kože - sebum je deblji, a sklonost ka pojavi akni i iritacija je izraženija. Stres takođe utiče na količinu prostaglandina i progesterona, što često uzrokuje pojave menstrualnih bolova.

4. Spavajte dovoljno - Brojna istraživanja pokazuju da naš organizam proizvodi više greina, a manje leptina, kada smo umorni, što prouzrokuje veći unos hrane.

5. Zaboravite na gotova jela - Plastična pakovanja hrane mogu sadržati hemijsku supstancu bisfenol A, koja spada u jednu od vrsta ksenoestrogena. Ove supstance mogu u našem organizmu obavljati funkciju estrogena, što povećava količinu prirodno prisutnih hormona i remeti ravnotežu. Inače, ksenestrogeni se takođe nalaze u vodi iz vodovoda, u pesticidima, proizvodima kućne hemije i nekim kozmetičkim preparatima (parabeni), piše večernji.hr.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
17 Beograd