Skip to main content
Zdravo zdravlje

ORGANSKA PROIZVODNJA U SRBIJI: Mit ili je zaista najzdraviji izbor?

Foto: Profimedia
Interesovanje za organskom hranom je sve veće, ali kako da se zaštitimo od potencijalnih prevara?

Uprkos manjku organske hrane na globalnom nivou, na rafovima u prodavnicama širom Srbije, možemo naći sve više proizvoda napravljenih od sastojaka gajenih isključivo po standardima organske proizvodnje. Takođe, sve više proizvođača usmerava svoju snagu na proizvodnju organski gajenih sorti voća, povrća i žitarica, pa je mogućnost izbora veća.

Selo
Foto: Profimedia/ilustracija

Da li je organska hrana zaista najbolji izbor?

Nesporno je da je hrana proizvedena na organski način bolja za naše zdravlje od industrijski proizvedene hrane, kaže v.d. direktora Instituta za fizičku i opštu hemiju dr Stevan Blagojević.

Stevan Blagojević
Foto: Privatna arhiva

''Ipak, ne možemo da ne mislimo o tome koliko organske hrane ima - za 5 ili 10 odsto čovečanstva? Dakle, teza o korišćenju samo organske hrane je neodrživa iz jednog praktičnog razloga, nema je dovoljno, niti će je biti dovoljno. Dakle, industrijska hrana je naša sadašnjost i budućnost, aditivi u hrani su neophodnost da bi se hrana održala do krajnjeg kupca, i da bi stvarno bila ukusnija'', kaže Blagojević.

On precizira da se bezbednost hrane postiže očuvanjem životne sredine, kontrolom upotrebe pestidica, procesa proizvodnje i pravilnim pakovanjem.

''Dakle, bez ikakve dileme, najveća je opasnost na koju samo mi utičemo - opasnost od nepravilne ishrane, koja dovodi do zdravstvenih problema. Beskonačni su primeri za to, a najpoznatiji su nekonzumiranje dovoljno voća i povrća, slab unos vlakana, često konzumiranje brze hrane i slično. Danas se smatra da je nepravilna ishrana glavni uzrok jednog od vodećih činilaca rizika po zdravlje, gojaznosti, a da utiče na gotovo celokupno stanje organizma'', kaže Blagojević.

Šta kaže zakon?

Mnogi su sumnjičavi kada je reč o organskim proizvodima, jer se plaše da im proizvođači podmeću sve i svašta sa željom da skuplje naplate.

Ipak, Zakon o organskoj proizvodnji kojim je između ostalog definisano i obeležavanje proizvoda koji ispunjavaju standarde organske proizvodnje nalaže da domaći neprerađeni sertifikovani proizvod bude obeležen oznakom ''ORGANSKI PROIZVOD'',  nacionalnim znakom i kodom/logom ovlašćene kontrolne organizacije koja je izvršila sertifikaciju tog proizvoda.

Na nesreću, mnogi proizvođači se poigravaju svešću potrošača, pa često na proizvodima možemo naći oznake bio, eko, organsko, zdravo. Imajte na umu da te reči ne znače apsolutno ništa ukoliko proizvod nema sertifikat.

ZDRAVO, ZDRAVLJE! Pokreni se, produži život

Sa željom da se nezdrave navike iskorene, portal SrbijaDanas.com pokrenuo je kampanju ''ZDRAVO, ZDRAVLJE! Pokreni se, produži život'', koja će trajati šest meseci i kroz različite sadržaje u vezi sa zdravim navikama, sportom i ishranom imati jedan cilj – da u Srbiji rastu zdrava deca.

Kroz istraživanja i teme koje se iz različitih uglova bave zdravljem predstavljaćemo načine da dete ostane zdravo, kako da se pravilno hrani i načine da se fizički aktivira i zavoli sport.

Naša misija će biti da promenimo poraznu statistiku i sprečimo razvijanje temelja za nastanak teških bolesti koje loša ishrana i fizička neaktivnost uzrokuju, ali i da ukažemo na povoljan uticaj dobrih navika na mentalno zdravlje.

Zdravo zdravlje
Foto: Srbija Danas

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Slaba kiša
26 Beograd