fbpx
Skip to main content
Mačka grebe nameštaj

Kako sačuvati nameštaj od mačjih kandži?

Foto: Profimedia
One su uvek uvučene, osim kada šapama moraju da svladaju plen ili se brane od neke opasnosti. Nipošto nemojte pokušavati da eliminišete njen prirodni instinkt u potpunosti, jer u tome nećete uspeti.

Sve mace to rade i vaša nije izuzetak.

Čemu mačkama služe kandže? One stalno rastu pa moraju i da se troše,  a to se postiže oštrenjem na prikladnoj površini. Osim toga, mačke grebu neke površine kako bi ostavile mirisnu poruku drugim mačkama i životinjama. U vrtu mačke grebu po stablu ili komadu drveta, ali u stanu im je omiljena meta - nameštaj. On je obično najuočljiviji u celom stanu pa je idealan za ostavljanje mirisnih poruka. Sad kad znate čemu vašoj ljubimici služe kandže, kako da je zaustavite od grebanja kauča?

Obavezno joj podrezujte kandžice, jer one neprestano rastu, baš kao i nokti kod ljudi. Međutim, nipošto nemojte da pokušavate da eliminišete njen prirodni instinkt u potpunosti, jer u tome nećete uspeti. Umesto toga, preusmerite ga na područje na kom će joj biti dopušteno da grebe. Naime, krene li ponovo na mesta gde je to strogo zabranjeno, kad god ste u prilici, usmerite je prema mestu gde je dozvoljeno.

Bilo bi dobro kada bi to područje bilo što bliže mestu vašeg kauča ili neke druge površine, koja joj je trenutna "meta". Nakon nekoliko puta, ona će početi da shvata o čemu se radi.

Obavezno nabavite grebalicu ili igračkice koje će poslužiti u tu svrhu, a dobro bi bilo da ih imate čim vaša ljubimica stigne u vaš dom, kako bi se odmah naučila.

I ne zaboravite, vaša mačka ne grebe, jer je zločesta ili ljuta. Ona to radi, jer je to njen instinkt i potrebno je za zdravlje njenih noktiju. Malo treninga i pronašli ste spas za svoj nameštaj, bez da ste svom ljubimcu uskratili sreću i zadovoljstvo, piše Index.hr.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd