fbpx
Skip to main content
Rokovnik

Kako se dobro organizovati?

Da bi čovek u savremenom život bio zdrav i odmoran i efikasan u obavljanju svojih aktivnosti, mora da shvati da nisu sve stvari u životu podjednako važne. Važno je dobro određivanje prioriteta.

Ranije se uopšteno živelo mnogo sporije, dok savremeni čovek pati od manjka slobodnog vremena i preteranog broja svakodnevnih informacija. Zbog toga je veština postavljanja prioriteta od ključne važnosti. U tome vam može pomoći pravljenje tabele aktivnosti.

AKTIVNOSTI BITNO NIJE BITNO
HITNO    
NIJE HITNO    

Hitno je ono što ima fiksirani vremenski rok u kom se mora obaviti. Ono što može da se obavi danas, ali i nekog narednog dana nije hitno. Ono što vam je lično važno ili što bi izazvalo negativne posledice koje želite da izbegnete jeste bitno. Ono što vam lično nije važno i nema negativnih posledice nije bitno.

Pokušajte da popunite tabelu svim dnevnim aktivnostima.

Oblast gde se se ukrštaju hitno i bitno je polje stresa, jer su te aktivnosti važne i vremenski ograničene (recimo, čekanje autobusa kojim se dete vraća sa ekskurzije).

Oblast ukrštanja hitnog i nebitnog je oblast obaveza, odnosno aktivnosti koje treba da obavimo za druge, koje nam lično nisu toliko važne, a vremenski su ograničene (recimo, dočekivanje pošiljke za nekoga).

Polje ukrštanja onoga što nije hitno i što je bitno je oblast zadovoljstva, nekih ličnih, vama važnih aktivnosti (na primer, organizovanje neke proslave).

Polje ukrštanja onoga što nije ni hitno ni bitno je oblast aktivnosti koje nam nisu mnogo važne, a nemaju ni vremensko ograničenje (aktivnosti poput raspremanja ormana i slično).

Uz pomoć ove tabele, lakše ćete odrediti svoje prioritete i organizovati svoje vreme, što će doprineti smanjenju napetosti i boljem kvalitetu života.

(mandarina.rs)

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Light snow
1 Beograd