Skip to main content
Novi autobus

KAO SVEMIRSKI BROD! Mercedes pravi NOVE autobuse BEZ VOZAČA - bićete ODUŠEVLJENI šta sve MOGU! (VIDEO)

Foto: Twitter printscreen/@designboom
Poslednja reč tehnologije!

Kada zamišljamo saobraćaj u budućnosti retko pomislimo da bi u budućnosti mogao postojati javni prevoz, odnosno jednostavne stvari poput autobusa. 

Kako bi autobus budućnosti mogao izgledati pokazali su nam stručnjaci iz Mercedesa svojim konceptnim modelom kojeg su nazvali jednostavno - "Future Bus". Ime je nemaštovito, ali su zato prilikom kreiranja upotrebili mnogo više mašte.

Autobus je prepun modernih tehnologija, poput raznih bežičnih veza, radara, kamera, a Mercedes ga opisuje kao veliki korak prema autonomnom gradskom autobusu koji ne bi imao vozača. Future Bus je zasnovan na aktuelnom 12 metara dugačkom modelu "Citaro" kojeg pokreće 299 konja snažan šesterocilindrični motor i to je jedino konvencionalno što je ostalo na njemu. Upotrebom tehnološke platforme koju u Mercedesu zovu "CityPilot", autobus je pretvoren u vozilo koje je sposobno da vozi samostalno. Sistem se sastoji od 10 kamera, četiri radara i dve stereo kamere koje autobusu omogućavaju da okolinu vidi u tri dimenzije.

NEKIMA NIKAD NIJE DOSTA: Najbrži SUV na svetu posle Startech-ove dorade postaće još brži (FOTO)

Zbog svega toga bus automatski manevriše milimetarski precizno oko rubnih kamena, prepoznaje stanice i zaustavlja se na njima, sam otvara i zatvara vrata za putnike, čita sve prometne znakove i semafore. I sve to radi komfornije i od ljudskog vozača, a da pritom i štedi gorivo. Putnici prilikom vožnje mogu uživati u bežičnoj mreži, bežičnim punjačima za mobilne i mnogo multimedijalne zabave koja je smeštena u ovom autobusu.

Iako se posmatra kao nešto što bi se realno moglo realizovati u skoroj budućnosti, Mercedes ne namerava da ovaj autobus serijski proizvodi zbog zakonskih ograničenja, ali prvi testovi u praksi su već sprovedeni u Amsterdamu. 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD noviteti

SD vesti

Vremenska prognoza
Mist
11 Beograd