Skip to main content
Električni kamion

KAO TROLE I TRAMVAJI: Ovi kamioni na autoputu koriste električno napajanje - "IZNAD GLAVE"! (VIDEO)

Foto: Twitter printscreen/Mila Faca
Stara tehnologija mogla bi da postane novitet u auto industriji!

Svet se lagano priprema za budućnost u kojoj će da dominiraju autonomna i električna vozila, ali niko još sa sigurnošću ne može da kaže kako će sve to da izgleda. Simens je kao moguće rešenje predložio električne kamione, koji bi koristili tehnologiju poznatu više od 150 godina. Svoje rešenje oni nazivaju "e-highway system" (e-autoput sistem), a ono podrazumeva upotrebu izvora električne energije iznad kamiona, kakve koriste trolejbusi i tramvaji. Prvi, probni sistem je postavljen na dužini od oko 3 kilometra na autoputu severno od Stokholma.

Električni kamion
Foto: Youtube printscreen/Siemens

Probni period tokom kojeg će kamioni marke Skania koristiti ovakav električni sistem trajaće 2 godine. On tek treba da bude testiran, ali ako imamo u vidu da već decenijama nešto slično funkcioniše kao dobro rešenje u gradovima, onda očekivanja mogu biti pozitivna. Što još jednom potvrđuje da su ponekad najinovativnija rešenja upravo ona koja već imamo.

Pogledajte OVDE Hjundaijeve električne i hibridne modele koji će vas ostaviti bez daha!

Ovi e-autoput kamioni ne oslanjaju se samo na izvor energije sa visine, već imaju i uobičajeni motor, kao rezervu za svaki slučaj, a takođe raspolažu i električnim motorom i baterijama, ističu iz Simensa. Još jedna njihova prednost jeste u tome što, za razliku od novih tehnologija, sva infrastruktura potrebna za primenu ovog sistema može lako da se proizvede, i već je odavno poznata. Ukoliko se ova vrsta napajanja pokaže komercijalno isplativom, možemo očekivati njeno široku primenu tokom sledećih 10 godina.

Pogledajte OVDE kako izgleda auto budućnosti, koji viđate u svakoj reklami!

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Saša T's picture

Saša T

Dobra zamisao.

0 | 0

SD noviteti

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd