fbpx
Skip to main content
Aušvic

KASNO, ALI NE I PREKASNO: Optužen 93-godišnji starac za zločine u Aušvicu

Foto: Profimedia
BERLIN - Državno tužilaštvo Hanovera podiglo je optužnicu protiv 93-godišnjeg starca zbog sumnji da je kao dobrovoljac SS divizija pružao pomoć pri ubistvu u najmanje 300 000 slučajeva u koncentracionom logoru Aušvic.

Optuženom je bilo jasno da su logoraši, uglavnom Jevreji koji nisu bili sposobni za rad, po dolasku u logor ubijani u gasnim komorama, prenose mediji, navodeći da će se o pokretanju postupka protiv optuženog tek donositi odluka.

Ovaj je slučaj podsetio na jedan od najpoznatijih sudskih procesa - suđenje Ivanu-Džonu Demjanjuku, kog je Zemaljski sud u Minhenu zbog učešća u ubistvu više od 27 000 Jevreja u poljskom logoru Sobibor osudio pre nekoliko godina na pet godina robije. Demjanjuk je posle presude pušten na slobodu zbog starosti i zato što je dve godine već proveo u istražnom zatvoru.

Predsedavajući suda Ralf Alt tada je rekao da dalji boravak u zatvoru 91-godišnjeg Demjanjuka ne bio bio adekvatan i da ne postoji opasnost od bekstva. Državno tužilaštvo Nemačke teretilo je Demjanjuka da je nemilosrdno i bezosećajno, zajedno sa drugim čuvarima i esesovcima terao ljude u gasne komore "jer je lično želeo njihovu smrt iz rasno-ideoloških razloga".

Osamdesetih godina Demjanjuk je bio izručen Izraelu, gde je osuđen na smrtnu kaznu, nakon što su ga svedoci identifikovali kao "Ivana Groznog", ozloglašenog logorskog stražara. Izraelski Vrhovni sud ga je, međutim, oslobodio nakon što su se pojavili dokazi prema kojima on možda nije ista osoba. Demjanjuk je umro pre dve godine.

Kada je reč o nemačkim nacistima, centar "Simon Vizental" je lane, pod motom "Kasno, ali ne i prekasno", pokrenuo kampanju za pronalaženje i izvođenje pred sud preostalih ratnih zločinaca koji su na slobodi.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd