fbpx
Skip to main content
Angela Merkel i zvaničnik Katara

Katar ne podržava niti finansira teroriste

Foto: Reuters
BERLIN - Katarski emir Tamim Bin Hamad Al Tani izjavio je u Berlinu, po završetku susreta sa kancelarkom Angelom Merkel, da njegova zemlja ne podržava, niti finansira terorizam.

"Katar ne finansira niti podržava terorističke grupe u Siriji i Iraku i to nikada nije činio", rekao je katarski emir u prvoj državnoj poseti Nemačkoj gde je pokušao, ocenjuju analitičari, da se predstavi kao pouzdani partner zapada na Bliskom istoku. Na tvrdnju katarskog emira da njegova zemlja niti podržava niti finansira terorizam, Merkelova je odgovorila da ona nema "ni jedan razlog da mu to ne veruje".

Angela Merkel i zvaničnik Katara
Foto: Reuters

Katar, prenose nemački mediji, pod sumnjom je da naoružava pripadnike terorističke organizacije Islamska država (IS) i na takve optužbe reaguje osetljivo. Kada je ministar za razvoj Gerd Miler dao jednu izjavu u tom smislu, Katar je odmah pozvao na razgovor nemačku ambasadorku u Dohi, navode mediji. Merkelova je, povodom posete 34-godišnjeg emira koji je prošle godine preuzeo vlast od svog oca, naglasila da je ta zalivska zemlja "koja ima kontakt-razgovore u svim pravcima", važan strateški partner Nemačke.

Povodom pitanja o isporuci nemačkog naoružanja u Katar, Merkelova je rekla da se o svakom slučaju pojedinačno odlučuje i pohvalila privrednu saradnju sa Katarom, odakle je, prema statističkim podacima, stiglo 18 milijardi dolara investicija. Time je Katar postao najveći arapski investitor u Nemačkoj, navode privrednici. Merkelova se zbog posete katarskog emira, sa kojim se, prema najavama, želelo razgovarati uglavnom o privredi, našla pod pritiskom svojih koalicionih partnera, socijaldemokrata, kao i opozicione partije, Zeleni i Levica, koji su tražili da se gostu postavi i pitanje o finansiranju terorizma, prenose nemački mediji.

Angela Merkel i zvaničnik Katara
Foto: Reuters

"Ne mogu da zamislim da se tokom posete neće razgovarati o situaciji u Siriji i Iraku ili o ulozi Katara u konfliktima", rekao je zamenik predsednika Odbora za privredu nemačkog Bundestaga Klaus Bartel iz Socijaldemokratske partije (SPD), koalicionih partnera Merkelove, a i iz redova opozicionih partija, Zeleni i Levica, postavljaju zahteve za pokretanjem tema vezanih za terorizam.

Mediji pišu o poslovima sa Katarom, vrednim milijarde evra, među kojima su i poslovi "Folksvagena" i ''Dojče banke" i ukazuju na to da je Katar jedan od najvećih proizvođača takozvanog tečnog gasa. Pošto se Nemačka trudi da pronađe alternativu ruskom gasu, onda su, ocenjuju analitičari, dobri odnosi sa Katarom od energetsko-političkog značaja.

Pogledajte i:
Angela Merkel nikada popularnija!
Vučić i Merkelova danas u Berlinu
NAJBOLJI KUPAC: SAD naoružao Katar do zuba

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd