fbpx
Skip to main content
Gume

Kaučuk određuje sudbinu gumara

Foto: Profimedia/ilustracija
Ovih dana proizvođači automobilskih guma zadovoljno trljaju ruke. Cena kaučuka, koji je osnovna sirovina u procesu vulkanizacije, na najmanjem je nivou u poslednjih nekoliko godina.

Proizvođači guma imaju mnogo razloga za zadovoljstvo. Imaju i više posla, jer se automobilska industrija oporavlja.

Ali šta je sa proizvođačima kaučuka i sa delatnošću koja obezbeđuje život za 30 miliona ljudi?

Najveći proizvođači prirodnog kaučuka su Tajland, Indonezija i Malezija. Ove zemlje zajedno daju 71% godišnje svetske proizvodnje.

Plantaže kaučuka
Foto: Profimedia/ilustracija
Kilogram kaučuka je u juče vredeo 1,45 evra, ili za 15 odsto manje nego početkom godine i čak za 263 odsto manje nego pre tri godine, kada je zabeležena rekordna cena od 4,17 evra, preneo je list Mond.

Kada u ovim zemljama liju obilne kiše, koje štete biljnoj vrsti heveji, koja daje kaučuk, gumarska industrija doživljava potrese. Gume su skuplje i proizvodnja pada.

Ovo se dogodilo u 2009. kada je kaučuk poskupeo 65 posto. Inače poslednjih godina su poskupljenja nadmašila i ono rekordno poskupljenje sirovina iz 1952. godine, кada je panika na tržištu kaučuka bila izazvana opasnošću od razvoja Korejskog rata.

Michelin
Foto: Profimedia

Zato su ovo pojeftinjenje, u gumarskoj proizvodnji dočekali sa oduševljenjem. A kako i ne bi - francuska kompanija Michelin bi zbog ovog pojeftinjenja mogla u 2014. da uštedi čak 400 miliona evra.

Inače, ovaj francuski gigant u proizvodnji guma, uzgaja gotovo 21.000 hektara plantaža hevea u Brazilu i Nigeriji, što zadovoljava 12% potreba za gumom iz prirodnih izvora koje Michelin ima širom sveta.

Ona stara izreka kaže ''Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane''. Tako su sada farmeri u nezgodnoj poziciji. Tržište je varljivo. Tako su uzgajivači kaučuka iz Obale Slonovače očajni što su kulturu kakaa, čija cena na svetskom tržištu neprestano raste, na svojim plantažama zamenili drvećem kaučukovca.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
15 Beograd