Skip to main content
Točenje goriva na benzinskoj pumpi

KENTAKI: Obezbedio jeftinije gorivo, optužili da je socijalista

Foto: Profimedia/ilustracija
Lokalna samouprava reagovala je na višegodišnje pritužbe građana da je cena goriva previsoka.

U gradiću Somersetu, u američkoj saveznoj državi Kentaki, od skora je otvorena benzinska stanica kojom upravlja lokalna samouprava. Na pumpi se prodaje bezolovni benzin po ceni koja je jeftinija od ostalih stanica, za 3.36 dolara po galonu, tj. za 77 dinara po litru.

Kod nas bi slična opaska prošla bez reakcije, ali u SAD ona nije beznačajna. U decenijama iza 1945. u Americi je vladao "Strah od crvenih" (Red scare) koji nije bio ništa drugo do način da se etiketiranjem spreči povoj komunizma, ali i da se pritisne politička konkurencija. Tako su 1954. godine bokseri u državi Indijani pre svakog meča morali da se zakunu da nisu komunisti. Pumpa je otvorena posle godina pritužbi građana na visinu cene benzina na drugim mestima. Vlasnici okolnih stanica odmah su se uzjogunili jer je ugrožen promet koji su do tada imali i pridikuju da država nema zašto da se meša u privatni sektor. Jedan od nezadovoljnih optužio je gradonačelnika da je socijalista.

- Mi, članovi ove zajednice nismo beskičmenjaci koji će dozvoliti naftašima da diktiraju način našeg života, šta možemo, a šta ne možemo - izjavio je gradonačelnik Girdler.

Prodajna cena zasnovana je na osnovu prosečne cene goriva u oblasti, a sadržaće i malu maržu koja treba da pokrije troškove prevoza i rada zaposlenih. Pored niže cene kao pogodnosti za domaće stanovništvo, cilj gradskih vlasti je da privuku posetioce u Somerset kog ljudi obilaze zbog cena, 20 do 30 odsto viših nego u susednim opštinama.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd