Skip to main content
Ukrajina - državna zgrada

Kijev duguje 11 milijardi dolara Rusima

Kijev - Izvršni direktor ruskog ''Gasproma'', Aleksej Miler, zatražio je od Ukrajine da im vrati 11,4 milijarde dolara.

Prema Milerovim rečima, poništavanje sporazuma iz Harkova, kojim je Ukrajina dobila popust na ruski gas do 2017. u zamenu za najam pomorske baze, znači da Kijev mora platiti celokupan iznos tog popusta.

"Iznos popusta dodeljenog Ukrajini u periodu važenja sporazuma iz Harkova iznosi 11,4 milijarde dolara (8,32 milijarde evra). To je suma koju ruska vlada niti ruski budžet nije primio", izjavio je Miler za jednu rusku televizijsku stanicu.

"Ovaj popust je u stvari bio avans Moskve za budući zakup pomorske baze u ukrajinskoj luci Sevastopolj na Krimu, koji sada mora biti vraćen", izjavio je Miler.

 

Snižen kreditni rejting Ukrajine

Američka bonitetna agencija ''Moody's'' snizila je kreditni rejting Ukrajine za jedan stepen, uz negativnu prognozu, navodeći kao razlog eskalaciju političke krize. Prema ocenama agencije ''Mooddy's'', na sniženje rejtinga uticala su tri faktora, među kojima ističe dugoročnu ekonomsku i fiskalnu krhkost Ukrajine. Kao prvi faktor, ''Moody's'' navodi eskalaciju političke krize, kao i pripajanje Krima Rusiji, čiji je rejting "Baa1" takođe stavljen na razmatranje. Drugi faktor koji je uticao na sniženje je ograničena spoljna likvidnost Ukrajine, s obzirom na kontinuirani pad deviznih rezervi, povlačenje ruske finansijske pomoći i poskupljenje gasa.Kao treći faktor, ''Moody's'' ističe pogoršanje fiskalnog stanja Ukrajine, uz predviđanja da će odnos duga prema bruto društvenom proizvodu (BDP) porasti na 60 odsto do kraja 2014. godine, sa 40,5 odsto sa kraja prošle godine, a kao posledica velikog usporavanja privrede i ogromne despresijacije nacionalne valute.

 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Grmljavina
23 Beograd