fbpx
Skip to main content
Salon automobila u Kini

SKUP MONOPOL: Japanski proizvođači automobila "popili" najveću kaznu u Kini

Foto: Profimedia/ilustracija
Kineske vlasti kaznile su danas deset japanskih proizvođača auto-delova sa preko 200 miliona dolara zbog nameštanja cena, što je, prema ocenama kineskih medija, najveća ikada određena kazna za kršenje antimonopolskih propisa.

"Utvrđeno je da su japanske kompanije u periodu od preko deset godina primenjivale monopolsko određivanje cena", saopštio je kineski regulator Komisija za nacionalni razvoj i reforme (NDRC), a prenosi agencija Frans pres.

Iz tog razloga, NDRC je kaznio japanske kompanije sa 1,24 milijarde juana (201 milion dolara), što je kineska televizijska stanica CCTV okarakterisala kao najvišu kaznu koju je Kina ikada odredila od stupanja na snagu antimonopolskog zakona 2008. godine.

"Japanske kompanije su nezakonito nameštale cene autodelova, ali i automobila u Kini, ugrozivši tako interese drugih proizvođača i klijenata", navodi se u saopštenju kineskog regulatora.

Japanskoj kompaniji Sumimoto elektrik određena je najviša kazna od 290,4 miliona juana, a među ostalim kažnjenim kompanijama, koje su nameštale cene u periodu između januara 2000. i februara 2010, nalaze se Denso, Aisan, Micubiši elektrik, Micuba, Jazaki i Furukava elektrik. Kompanije NSK, JTEKT i NTN kažnjene su za udruživanje u kartel i za nameštanje cena kugličnih ležajeva za automobile u periodu od 2000. do juna 2011. godine, dok je NSK-u naređeno da plati kaznu od 174,9 miliona juana.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd