fbpx
Skip to main content
Majkl Kirbi

KIRBI: Vučićeva poseta Vašingtonu je bila veoma uspešna

Foto: Youtube Printscreen
Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi rekao je da je poseta premijera Aleksandra Vučića SAD bila veoma uspešna, kako u političkom, tako i u poslovnom smislu.

On je za RTS poručio da Vašington ne traži od Beograda da narušava ili nema odnose sa Rusijom.

Kirbi napominje da jedan od rezultata Vučićeve posete vest da će "Dženeral elektrik" 11. juna imati sastanak sa srpskim kompanijama koje žele da proizvode delove za njih, što je, kako ocenjuje, vrlo brzo.

"Kao što znate, ''Dženeral elektrik'' proizvodi različite stvari, od medicinske opreme, vetro-turbina, motora za avione i još mnogo toga. Oni traže srpske kompanije koje će proizvoditi određene delove", navodi Kirbi.

Prema njegovim rečima, dugoročnije gledano, može doći do ozbiljnije saradnje sa kompanijom "Friport" koja ulaže u bakar.

"Ove godine, oni će uložiti skoro 19 miliona dolara u istraživanje i razvoj proizvodnje bakra u Srbiji. Ko zna, možda će ove godine napraviti i neki ozbiljniji ugovor sa topionicom u Boru", rekao je Kirbi u intervjuu za RTS.

Američki ambasador napominje da je kompanija En-si-ar već u Srbiji, i da će ove godine zaposliti još nekoliko stotina ljudi.

Aleksandar Vučić
Foto: Srbija Danas

"U svakom slučaju, postoje neke stvari koje se mogu brzo uraditi i neke za koje će biti potrebno vreme", dodaje Kirbi.

Na pitanje da li je podrška SAD evropskim integracijama Srbije bezuslovna ili se očekuje nešto zauzvrat, Kirbi uzvraća da Vašington ne traži od Beograda da narušava ili nema odnose sa Rusijom.

On smatra da je Srbija okrenuta Zapadu, u smislu gde ljudi pokušavaju da dobiju obrazovanje, gde odlaze da rade i žive.

"U pogledu stila života, Srbija je zapadna zemlja, ali ima svoje istočne i pravoslavne korene, znači nije ili - ili", dodaje Majkl Kirbi.

"Kada je u pitanju američka podrška, odgovor je ''da'', imate našu političku podršku. Kada me pitate da li je ona bezuslovna, moram da vam kažem, želimo da vas podržimo, ali i vi morate da uradite svoj domaći zadatak", objašnjava Kirbi.

Kirbi zaključuje da to podrazumeva napredak u vladavini prava, u borbi protiv korupcije, nastojanja da se srpsko pravosuđe učini bržim i transparentnijim, kao i rešavanje nekih pitanja sa Kosovom.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
13 Beograd