fbpx
Skip to main content
žene koje su menjale svet

Kleopatra (69-30 pre naše ere)

Foto: SD/ilustracija
O ženama su ispisani milioni stihova i napisane najlepše pesme, naslikane najlepše slike, izvajani najlepsi kipovi, pisani romani, snimani filmovi. Jer žena je fenomen i motiv, čije telo i dug od postojanja do danas uzbuđuju i podstiču maštu. Žena koje je veće čudo od svih svetskih čuda.

„Egipat je dar Nila, a Nil naš život, poklon je bogova“, tako glasi stara egipatsk aizreka, koja Evropljane neminovno navodi na pomisao koliko je to bila srećna okolnost što je pre pet hiljada godina u uskoj dolini Nila nastala jedna veličanstvena kultura, bez koje Evropa nikada ne bi postala ono što jeste. Iz ove civilizacije je, kao jedan od najlepših izadanaka, izrasla i jedna žena – Kleopatra.

Ova prelepa kraljica vladala je Egiptom, zajedno sa svojim bratom Ptolomejem XII, za koga je bila udata već u svojoj sedamnaestoj godini. Njen mlađi brat koji je želeo da bude neprikosnoveni vladar, svrgnuo je sestru s prestola i to je, maltene, dovelo do velikog građanskog rata u Egiptu. Morali su da se umešaju Rimljani koji su,u to vreme, bili „gopodari sveta“, da izglade spor i tako zaštite i svoje interese.

Kleopatra
Foto: Profimedia

Julije Cezar, neprikosnoveni rimski imperator, dolazi u Aleksandriju da lično razreši sukob. Tada prvi put susreće Kleopatru i rađa se ljubav na prvi pogled, koja će ostati u istoriji sveta upamćena kao jedna od najslavnijih ljubavnih priča. Kroz nju se na najlepši mogući način manifestuje Kleopatrina inteligencija i lepota. Upoznali su se tako što je sluga pred imperatorom odmotao tepih iz kojeg se pojavila mlada kraljica. Cezar je bio očaran njenom lepotom.

Julije Cezar
Foto: Profimedia

Tako je počela ljubavna idila koja je trajala sve do Cezarovog ubistva u Rimu od strane republikanaca. Iz ove veze rodio se sin Cezarion. Podrazumeva se da su u vreme njihove veze i državni poslovi Rima i Egipta bili razvijeni.

Posle Cezarove smrti, posle dolaska u Aleksandriju, u nju se zaljubio novi rimski imperator Antonije. Koji je vladao istočnim delovima rimske države. Pošto je pridobila i Antonija, sa kojim je imala strasnu ljubavnu vezu i rodila mu sina, uspela je da za svoje sinove obezbedi upravu nad Egiptom.

U doba kada su bili zajedno, Kleopatra i Antonije su živeli veoma rasipnički. Kako sve ima svoj kraj, tako je i Antonije jednog dana morao da prekine sladak život u Aleksandriji. Konfikti sa Oktavijanom su se sve više zaoštravali oko premoći u vladanju Rimskim carstvom. Došlo je do bitke kod Akcijuma koju je dobio Oktavijan.

Elizabet Tejlor, Ričard Barton, Kleopatra
Foto: Profimedia

Antonije je pobegao sa poprišta bitke i sklonio se u Aleksandriju. Kada su Oktavijanove trupe prodrle u predgrađa ovog prelepog grada, Antonije je potpuno slomljen i izgubljen naneo sebi nožem više smrtonosnih rana. Kada je čuo da je Kleopatra još živa, poslednja želja mu je bila da umre na rukama voljene žene. Ona mu je i ispunjena. Gotovo luda od bola Kleopatra se do krvi noktima grebala po licu i grudima. Jednom slugi poručila je da donese zmiju u korpi sa smokvama, koju je pustila na svoje grudi. Od ujeda zmije umrla je jednaod najlsavnijih kraljica sveta.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
15 Beograd