fbpx
Skip to main content
Milan Knežević

KNEŽEVIĆ ZA SRBIJU DANAS: "Ponašanje vlasti vodi u građanski rat za koji će biti odgovoran Milo Đukanović"

Foto: Facebook/dnpcg
"Ignorisanje ultimatuma koji je Demokratski front uputio vladajućem režimu i svako drugo nedemokratsko ponašanje i korišćenje represivnih metoda nezadrživo vodi u građanski rat za koji će odgovornost isključivo snositi Milo Đukanović".

"Brutalna protivzakonita i protivustavna akcija MUP-a 17. oktobra protiv demonstranata koji su 20ak dana mirno protestovali na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, rezultirala je prebijanjem i hapšenjem poslanika demokratskog fronta i odbornika koji rade u DF, samo zbog toga što su pružajući nenasilan otpor pokušali da zaštite binu i šatore", kaže u razgovoru za portal SrbijaDanas.com predsednik Demokratske narodne partije Milan Knežević.

"Otvorena je sezona lova na poslanike Demokratskog Fronta"

On smatra da je tom policijskom akcijom od pre nekoliko dana Milo Đukanović, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Raškom Konjevićem, preuzeo odgovornost za sve što se desilo tada i što će se desiti narednih dana:

"Činjenica da su privođeni poslanici, kao i činjenica da je danas protiv mene podignuta krivična prijava, iako sam ja jedan od onih koji su mučki napadnuti, za šta postoje konkretni dokazi koje ćemo ovih dana obelodaniti, pokazuje da je Ustav u Crnoj Gori suspendovan i da je otvoren lov na poslanike, odbornike i funkcionere DF-a od strane režima", kaže Knežević.

Podgorica
Foto: Reuters

Zamenik direktora policije učestvovao u pokušaju ubistva člana DF-a?

Opisujući dešavanja od 17. oktobra, Knežević navodi da je zamenik direktora policije Nikola Janjušević, koji je kadar SDP-a kojoj pripada i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, lično učestvovao u pokušaju ubistva Milana Kneževića, vozača u Demokratskoj narodnoj partiji. Njega je zajedno sa još šestoricom pripadnika policije brutalno pretukao i za to postoje dokazi u vidu video snimaka i fotografija kao i očevici koji su spremni da te navode posvedoče na sudu.

"On je oboren od strane gospodina Janjuševića sa leđa, prebačen preko policijske ograde na delu trotoara koji je bio zaštićen tom ogradom gde su ga besomučno, nekoliko minuta, batinali pripadnici policije. Zato, nemam nikakvu dilemu da se radi o pokušaju ubistva i zbog toga će i gospodin Konjević kao ministar unutrašnjih poslova i gospodin Janjušević od Demokratske narodne partije dobiti krivičnu prijavu za pokušaj ubistva", rekao je Knežević.

Ignorisanje ultimatuma vodi u građanski rat

Milu Đukanovići smo poslali ultimatum a to je da prihvati naše zahteve za održanje fer i demokratskih izbora koje bi realizovala prelazna vlada i na kojim bi učestvovale sve parlamentarne stranke u Crnoj Gori, jer smatramo da je to jedini način izlaska iz jedne duboke institucionalne krize i da svako drugo ponašanje Đukanovića i korišćenje represivnih metoda nezadrživo vodi u građanski rat za koji će odgovornost isključivo snositi Milo Đukanović.

Komentarišući navode pojedinih medija da je vladajući režim pokušao da sabotira demonstracije šaljući huliganske grupe koje bi trebalo da diskredituju proteste kao nenasilne, i da bace ljagu na napore Demokratskog fronta da mirnim putem dođe do prvih demokratskih izbora u poslednjih 25 godina, Knežević kaže da su te "evidentirane grupice huligana" iz parka na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog organizovano počele da kamenuju i demonstrante, i redare i policiju.

"Mi smo danas jasno ukazali da su to huligani koje je angažovala Agencija za nacionalnu bezbednost u saradnji sa kriminalnim klanovima koji u stvari vladaju Crnom Gorom i ono što je simptomatično jeste da je uprava policije, znajući za našu šetnju, i znajući da će na njoj biti oko 10.000 građana povukla policiju i na taj način dala prostora huliganima. Njihova namera je bila da izazovu incidente koji su trebali da se završe sa žrtvama i da se mi prikažemo kao neko ko nasilno, rušilački želi da menja ustavni poredak u Crnoj Gori", kaže Knežević i podseća da DF već 20 dana mirno i demokratski protestuje bez ijednog incidenta. On navodi da je simptomatično da je osoba koja je teško povređena ustvari član DF-a Milan Mušur.

Antivladini protesti u Podgorici
Foto: Profimedia

"To je čovek koji je štitio policiju od napada huligana. Njemu je razbijena lobanja, sinoć je imao zahtevnu neurohiruršku intervenciju, i mi se nadamo da će ta intervencija biti uspešna i da naš prijatelj i kolega neće imati nikakvih posledica.

Sledeća okupljanje 24. oktobra

Sledeće okupljanje pristalica Demokratskog fronta je zakazano za 24. oktobar u subotu. Šatori su im razbijeni, bina je razbijena i sve što se od tad dešava su mirne šetnje koje šalju poruku režimu da demonstranti ne prekidaju proteste. "Šetnje treba da pokažu Milu Đukanoviću da ćemo u subotu doći u još većem broju i da ćemo izvršiti demokratski pritisak da bi došlo do realizacije onoga što mislimo da je većinska volja crnogorskih građana", navodi Milan Knežević, predsednik DNP-a.

Na naše pitanje po čemu bi se eventualni izbori za koje se DF bori razlikovali od dosadašnjih na kojima je uvek pobeđivao Đukanovićev režim, Knežević kaže da je svaki izborni proces u proteklih 25 godina pokraden što je lako dokazivo.

"Za sve postoje dokazi, počev od referendumske bele knjige pa do dokaza u aferi "snimak" gde je jasno razobličena strategija DPS-a u kojoj koristeći državni aparat, tajkune, mafiju i crne fondove utiču na izbornu volju građana na način da se pobednik izbora zna i pre nego što se otvore biračka mesta"

"Prelazna vlada i nekorumpiran javni servis su ključ demokratskih izbora"

Knežević navodi da je strategija Demokratskog fronta da kroz formu prelazne vlade ostvari kontrolu nad ključnim ministarstvima i resorima koji su prepoznati kao izvorišta izborne represije,  kao i da uvede elektronsku identifikaciju birača i prečisti birački spisak, kako ne bi "glasali mrtvi" i oni koji su pre 50ak godina napustili Crnu Goru. On smatra da je drugi bitan faktor za regularnost izbora nekorumpiran javni servis:

"Radio televizija Crne Gore treba da svim učesnicima u izbornoj trci pruži ravnopravni tretman jer se do sada taj servis zajedno sa još jednim brojem medijskih vazala DPS-a pokazao udarnom diktatorskom pesnicom u obračunu sa Demokratskim frontom i našim legitimnim zahtevima, rekao je Knežević za Srbiju Danas.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Petar's picture

Petar

Samo NAPRED crnogorski demonstranti da se vas narod spase od americke hegemonije i zavadjanja sa bracom Iz Srbije . Nato ce mo unistiti. Rusija je sasvim dovoljan GARANT. Djukanovic je pol. kriminalac i DIKTATOR. Upropastitelj vase EKONOMIJE. TO JE REVOLUCIJA i ona mora da pobedi neistinu nepravdu.

0 | 1

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
11 Beograd