fbpx
Skip to main content
Učenici u školi

Knjige samo najugroženijima

Foto: Profimedia
BEOGRAD - Naredne školske godine besplatne udžbenike verovatno neće dobiti svi đaci već, pre svega, najugroženiji, najavio je ministar prosvete Srđan Verbić.

"Sledeće godine će svi oni koji su najugroženiji dobiti udžbenike, da li će dobiti svi, nisam siguran", rekao je Verbić, precizirajući da će konačnu reč dati vlada i dodajući da će školski rančevi u svakom slučaju biti lakši, sa manje knjiga.

Verbić ne misli da svi treba da dobiju besplatne knjige i ističe da prva stvar koju tu treba promeniti jeste sam naziv projekta.

"Udžbenici ne mogu da budu besplatni, njih neko plaća", rekao je on dodajući međutim da ima mnogo socijalno ugroženih kojima zaista ta pomoć znači.

Izmenama zakona o udžbenicima, o kojem predstoji javna rasprava, treba da se smanji broj knjiga po predmetu koje dete nosi u školu, ali i da đaci, kako je rekao ministar, zaista uče iz tih knjiga, jer neke na kraju godine ostanu neotvorene.

Srđan Verbić
Foto: Youtube Printscreen

"Potrebni su nam udžbenici koji će na kraju godine izgledati pohabano, zato što će da ih koriste, iz njih nešto da nauče", rekao je Verbić, smatrajući da će izdavači tokom javne rasprave "uzburkati atmosferu", međutim izmene se, kako kaže, rade zbog učenika i nije fokus na izdavačima.

Ministar je, komentarišući protivljenje sindikata obrazovanja da se u školama zapošljavaju ljudi po konkursu a ne preuzimanjem sa liste, rekao da su u prosveti potrebni najbolji kadrovi, "oni koji će najbolje prenositi znanje i motivisati učenike".

Dualni sistem obrazovanja

Verbić je najavio da je cilj Ministarstva da kroz takozvani dualni sistem obrazovanja u srednjim stručnim školama bude što više prakse.

Taj model postoji u velikom broju zemalja i treba da zaživi i ovde, odnosno da oni koji izlaze iz škole "glatko" pređu iz statusa učenika u status zaposlenog.

"To nam je cilj", kaže ministar prosvete ali upozorava da nemamo privredu kao što je na primer u Nemačkoj, gde je taj model najbolje razvijen.

Verbić je rekao i da se odlaže dugo najavljivani model finansiranja po učeniku, koji je trebalo da zaživi ove školske godine. Pilot projekat sproveden je u 16 opština, ali nije završen i nema rezultata na osnovu kojih bi doneli odluku.

Govoreći o velikoj maturi, koja treba da zameni prijemne ispite za upis na fakultet, Verbić je istakao da taj koncept jeste strateški jer će kontrolisati upisnu politiku, ali da je pitanje koje će godine biti uveden.

"Niko nas ne tera da to bude 2018, 2019. godine, ali moramo da je realizujemo u nekom trenutku", rekao je Verbić i naveo da nam treba upisna politika koja se menja iz godine u godinu, da bismo uskladili "upisnu politiku i ono što je za četiri godine potrebno tržištu rada".

Kako kaže, ukoliko se upis odvija samo u skladu sa marketingom nekog fakulteta, studenti će biti oštećeni jer će tek kada završe studije shvatiti da nemaju gde da se zaposle.

Odbrana pa napad

Verbić je govoreći o radu Vlade Srbije, naveo da je vlada tim koji deluje jedinstveno.

Foto: Tanjug

"Definitivno ova vlada radi kao tim, ali nemamo svi istu poziciju u timu. Ima nekih koji su napadači, nekih koji su u sredini, vezni red i onih koji su u odbrani", slikovito je rekao Verbić.

Oni u odbrani, kako kaže, retko kad postižu golove i njihov učinak može da se ogleda u tome koliko je golova primljeno. Ako je manje nego u prethodnoj sezoni, onda bi to trebalo da znači da i odbrambeni igrači igraju bolje nego ranije, rekao je on.

"Ministarstvo prosvete sada jeste u odbrani ali spremamo se i ambicija nam je da budemo u napadu", rekao je Verbić i istakao da rad ministra treba da bude izložen oceni.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd