fbpx
Skip to main content
Tuča na meču Partizan - Crvena zvezda

KOKOVIĆ: Jedan trener i jedan funkcioner hoće da budu silnici iznad zakona

Foto: Beta
Profesor sociologije sporta tvrdi da su narušena pravila košarkaške igre.

Profesor sociologije sporta na Filozofskom fkultetetu u Novom Sadu Dragan Koković ocenio je da dobar deo odgovornosti za incidente koji su se dogodili na košarkaškoj utakmici Partizan - Crvena zvezda imaju treneri i funkcioneri.

- Način na koji se ponašaju jedan trener i jedan funkcioner košarkaških klubova Partizan i Crvena zvezda za mene je potpuno neprihvatljiv i o tome sam u javnosti i medijima dosta govorio. Oni vrlo često hoće da budu vrhovni silnici iznad zakona, a košarka ima tako prozračna pravila, da ih se samo treba pridržavati, ali je očigledno da su ta pravila narušena - rekao je Koković za Tanjug dodajući da je u košarku "unešen jedan anarhistički obrazac".

Prema njegovim rečima, sve ono što se dešava na terenu, od adrenalina do tenzije među igračima, prenosi se na tribine i navijači dobijaju potpuno drugačiji obrazac - obrazac razuzdane gomile i to bi svaki trener i svaki funkcioner morao da zna, ukoliko želi dobro sportu.

- Naš sport je dosta osiromašio, ako imate borbu za titulu prvaka i ako je pobeda ne samo važna, već i jedina stvar koja postoji, onda će se koristiti sva sredstva, niski udarci, nasilna komunikacija. Po meni, ta utakmica nije trebalo ni da se završi. Sport je poprimio neke kičerske obrasce, jer ako je kič nešto što je nedovršeno i nabrzinu sklepano, onda je ova pobeda, bilo ko da je ostvario, ili Zvezda ili Partizan, nabrzinu sklepana, jer smo imali situaciju da su prvo igrala trojica protiv petorice, a onda dvojica protiv četvorice.

Detalj sa meča Partizan - Crvena zvezda
Foto: Beta
Osvrćući se na sudije kao još jednog bitnog aktera sportskog događaja Koković je rekao da je biti sudija danas izuzetno teško.

- Sudije su uvek gromobran navijačkog nezadovoljstva i to se pokazalo i na ovom derbiju. Ja ne kažem da nije bilo sudijskih grešaka, ali treba pogledati Svetsko prvenstvo u fudbalu i uporediti koliko grešaka na jednom tako visokom nivou prave sudije, ali oni ne trpe ništa od onog što trpe sudije našeg košarkaškog derbija – istakao je Koković.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD košarka

SD fudbal

SD mundobasket 2019

SD treće poluvreme

SD ostali sportovi

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
15 Beograd