fbpx
Skip to main content
Jasenovac

KOLINDA TAJNO, MILANOVIĆ JAVNO: Komemoracija u Jasenovcu bez predsednice Hrvatske

Foto: Profimedia
JASENOVAC - U Jasenovcu se održava komemoracija povodom 70. godišnjice proboja logoraša, kojoj će prisustvovati hrvatski premijer Zoran Milanović, ali ne i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je Jasenovac posetila 22. aprila.

Predsednica Hrvatske posetila je Spomen-područje Jasenovac 22. aprila na dan proboja logoraša, a upisujući se u knjigu utisaka istakla je kako se poklanja žrtvama i iskazuje duboko poštovanje prema ljudima koji su tu mučeni i ubijeni.

Kolonom sećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika "Cvijet" u Spomen području Jasenovac, danas je počelo obeležavanje 70. godišnjice proboja logoraša iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac, u kojem je za 1.337 dana postojanja, kako navodi Hina, ubijeno više od 83.000 ljudi.

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Profimedia

Uz preživele logoraše, komemoraciji prisustvuju predsednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsednik Vlade Milanović, koji će održati prigodni govor, prva potpredsednica Vlade Vesna Pusić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predstavnici diplomatskog kora, crkvenih zajednica, nacionalnih manjina, antifašističkih udruženja, kao i gosti iz drugih delova Hrvatske i inostranstva.

Na kraju komemoracije biće položeni venci i održana molitva predstavnika verskih zajednica. Komemoracija se održava u znak sećanja na 22. april 1945. godine, dan proboja zatvorenika iz jasenovačkog logora, najvećeg koncentracionog logora u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Od 1.073 logoraša, koliko ih je 22. aprila 1945. bilo u logoru, u proboj ih je krenulo 600, a preživelo samo stotinak. Istoga dana 1945. počeo je i proboj zatvorenika Kožare, dela logora u mestu Jasenovcu, gde je od 67 zatvorenika, proboj preživelo njih 11.

Putevima NOB-a
Foto: Facebook

Koncentracioni logor Jasenovac od avgusta 1941. do 22. aprila 1945. bio je logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i deca zbog svoje verske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Do sada je, navodi Hina, utvrđeno da je na desetak lokaliteta tog logorskog kompleksa ubijeno više od 83.000 ljudi, od čega više od 20.000 žena i 20.101 dete do 14 godina. Žrtve su bili Srbi, Romi, Jevreji, Hrvati i antifašisti.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
19 Beograd