fbpx
Skip to main content
Migranti

NOVI TALAS MIGRANATA PREKO PREŠEVA: "Plaču jer nemaju para, skupljali smo novac da odu"

Foto: Printscreen RTS
Na autobuskoj stanici u Bujanovcu nekoliko stotina migranata, uglavnom muškaraca srednjih godina, poneka žena i nekoliko dece. Za zid koji Mađarska planira da podigne duž granice sa Srbijom nisu čuli, ali će im to, ističu, predstavljati veliki problem.

U Preševu i Bujanovcu i danas je veliki broj migranata koji, krećući se ka severu, dolaze iz Makedonije. Samo u subotu u Preševu je bilo oko 1.500 njih, a taj broj se svakodnevno menja jer miganti neprestano pristižu u velikom broju.

"Moj san je Norveška, jer tamo mogu da pronađem mir", kaže jedan od putnika.

U autobusima ka Beogradu tražila se karta više, ali i mesto. Strpljivi vozači, i nervoza među onima koji su, kažu, danima išli peške od Soluna.

"Ovako je svakog dana. Neizdrživo je s njima, ne možemo da se sporazumemo", rekao je vozač "Niš ekspresa" Slaviša Rakić.

Oni koji bi da u ovakvoj situaciji zarade, snalaze se na razne načine. Od promene evra na ulici po znatno nepovoljnijem kursu za strance, do onih koji za 20-ak kilometara od Preševa do Bujanovca migrаnte prevoze za 200 evra.

"Nisu imali para da idu, plaču da nemaju para. Mi smo skupljali i dali smo im novac da mogu da odu", kaže prodavačica iz Bujanovca.

Migranti u Preševu
Foto: Printscreen RTS

Termovizijskim kamerama danonoćno se osmatra granica ka susednoj Makedoniji, na kojoj je naša granična policija pojačala dežurstva.

"Naša aktivnost ima težište preventivnog karaktera. Želimo da maksimalno zaštitimo našu državnu granicu od ilegalnih migracija i naše prisustvo na terenu odvraća krijumčare i organizovane grupe. To je najveći doprinos koji mi dajemo, uz zaštitu državne granice", rekao je Milan Stanojević, pomoćnik načelnika Uprave granične policije u Preševu.

Broj onih koji se javljaju prihvatnom centru Crvenog krsta u Preševu svakodnevno se menja. Najviše je dece i žena, kojima je danas nestala hrana, piše RTS.

 

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd