fbpx
Skip to main content
Predsednički izbori u Kolumbiji

Kolumbija: Prekid vatre za vreme izbora! (FOTO)

Foto: Profimedia
Pobunjenička grupa FARC proglasila je prekid vatre tokom predstojećeg drugog kruga predsedničkih izbora u Kolumbiji. Izbori dolaze usred mirovnih pregovora između vlasti u Bogoti i pobunjenika.

FARC je saopštio u subotu da će prekid vatre početi u ponoć 9. juna i da će trajati do kraja meseca. Prekid vatre je najavljen u pismu upućenom desničarskom predsedničkom kandidatu Oskaru Ivanu Suluagi.

"Želimo da, kroz Vas,  saopštimo zemlji našu odluku da se proglasi još jedan jednostrani prekid vatre povodom drugog kruga izbora za predsednika republike," stoji u pismu koje je potpisao lider FARC Timoleon Himenez, poznat kao Timočenko.

Kandidati Santos i Zuluaga
Foto: Reuters

Levičarski pobunjenici su takođe proglasili prekid vatre u prvom krugu predsedničkih izbora 25. maja. Sadašnji predsednik Huan Manuel Santos je osvojio 26 odsto glasova, dok je Zuluaga osvojio 29 odsto. Kandidat mora da osvoji 50 odsto glasova, kako bi se izbegao drugi krug, prenosi DW.

Kolumbijska vlada i FARC ranije su dogovorili da osnuju komisiju za istinu koja bi se bavila međusobnim ubistvima u toj zemlji.

Konferencija u Havani
Foto: Profimedia

"Ono što danas objavljujemo je istorijski korak unapred u nastojanju da se žrtve stave centar (mirovnog) procesa", rekao je bivši potpredsednik Umberto de la Sale.

Preliminarna rasprava komisije za istinu treba da počne sledećeg meseca. Ona će se održati na više lokacija. Obe strane su obećale u zajedničkoj izjavi da neće biti "prebacivanja krivice".

Aktuelni predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos i kandidat opozicije Oskar Ivan Suluaga sučeliće se u drugom krugu predsedničkih izbora koji se održava 15. juna.

Huan Manuel Santos
Foto: Reuters

Santos je vodio uspešnu kampanju protiv gerilske organizacije FARC kao ministar odbrane za vreme bivšeg predsednika Alvara Uribea. Uribe i Santos (62) su bili saveznici ali se Santos posle pobede na predsedničkim izborima 2010. godine, razišao sa Uribeom i počeo mirovne pregovore sa FARC.

Santos je pridobio podršku birača zahvaljujući obećanjima da će okončati rat i unaprediti privredu, ali su mnogi postali nestrpljivi zbog sporosti pregovora, a optužuju ga i da pravi suviše ustupaka. Njega je podržala levičarska kandidatkinja Klara Lopes koja je u prvom krugu dobila 15,2 odsto glasova.

Oskar Ivan Suluaga
Foto: Reuters

Suluaga (55) je stekao popularnost zahvaljujući obećanjima da će poraziti pobunjenike na bojnom polju, što je strategija koju je prvi uveo njegov mentor Uribe, kao i zbog obećanja da će unaprediti obrazovanje i zdravstvo. Za vreme bivšeg predsednika bio je ministar finansija.

Suluaga smatra da vlada ne treba da pregovara sa FARC dok se ta gerila ne razoruža. Njega je podržala Marta Lusija Ramires, kandidatkinja Konzervativne partije koja je u prvom krugu osvojila 15,5 odsto glasova, mada je većina poslanika iz njene stranke podržala Santosa.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd