fbpx
Skip to main content
Kondomi

Koristite li kontracepciju?

Većina žena ima više seksualnih partnera tokom života. Mnoge žene koriste različite metode kontracepcije da bi izbegle neželjenu trudnoću, ali čak i one koje koriste kondome se suočavaju sa visokim rizikom od mogućeg neuspeha.

U ovom velikom internacionalnom istraživanju koje pokazuje rezultate informisanosti žena o hitnoj kontracepciji, stavovima, seksualnim navikama i metodama kontracepcije, učestvovalo je 7.000 žena uzrasta između 15 i 49 godina i 520 farmaceuta iz 15 zemalja.

Istraživanje otkriva da većina žena ima više od jednog seksualnog partnera tokom života. U proseku žena ima 5 seksualnih partnera globalno posmatrano, dok prosečna žena u Srbiji ima 6 seksualnih partnera.

Globalno posmatrano, Između jednog i tri seksualna partnera imalo je 40 posto anketiranih žena, dok je 10 posto imalo više od 10. Rezultati u Srbiji pokazuju da je 26 procenata anketiranih žena imalo između jednog i tri partnera. Žene, čini se, češće menjaju partnere u Austriji i Velikoj Britaniji, gde je prosečan broj partnera devet i osam, dok su u Vijetnamu upitane žene odgovarale da su imale samo jednog seksualnog partnera.

Istraživanje ukazuje da se svi suočavaju sa rizikom od neuspeha kontracepcije, bez obzira na seksualno ponašanje ili svest o kontracepciji.

Prema rezultatima istraživanja Rihter Gedeon, najpopularniji kontraceptivni metod protiv neželjene trudnoće je upotreba kondoma. Čak i uz upotrebu kondoma, jedna trećina žena je doživela neuspeh, a skoro polovina ovih žena jednostavno nisu bile sigurne šta je dovelo do propusta. Iako takav propust može dovesti do neželjene trudnoće, samo polovina od žena koje koriste kondome smatra da je neophodno koristiti hitnu kontracepciju nakon nezaštićenog seksualnog odnosa. Štaviše, samo 3 od 10 žena koje koriste kondom će pokušati da dobije hitnu kontracepciju odmah nakon rizičnog odnosa.

Prema ovom istraživanju, 14 posto žena koje koriste kondome su izjavile da su imale abortus, dok je u Srbiji taj odnos sedam posto. Nažalost, mnoge žene u nevolji reaguju isuviše kasno i okreću se drastičnim rešenjima, kao što je abortus, iako im taj događaj promeni život, sa velikim fizičkim, emocionalnim i duhovnim posledicama.

Hitna kontracepcija u opravdanim situacijama, kao što je neuspešnost primarne kontraceptivne metode, nudi diskretnu i široko dostupnu alternativu protiv nastanka neželjene trudnoće.

(b92)

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd