fbpx
Skip to main content
mladi poslovni ljudi

SANU: Najveći problem budućnosti Srbije je odlazak mladih ljudi

Foto: Profimedia/ilustracija
BEOGRAD - Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić rekao je danas da Srbija geostrateški ne može da dovede u pitanje svoj evropski put, ali da istovremeno ni na koji način ne sme da pogazi prijateljstvo sa Rusijom.

Odgovarajući na pitanje gde je Srbija danas i koliko će dugo biti moguća politika i Evropska unija i Rusija, Kostić je za B92 rekao da se, i pored nekada neshvatljivog birokratskog licemerja koje stiže iz Brisela, naša zemlja ne može odreći evropskog puta.

"Mi smo okruženi, zapravo, jednom takvom geostrateškom situacijom, da bi svako dovođenje radikalno u pitanje našeg evropskog puta, bila jedna strašna geopolitička usamljenost, koja dovodi u pitanje, ako hoćete i naš elementarni opstanak. Ne smemo biti histerični. Strpljivo, polako, ne izdajući u jednom koraku stara prijateljstva, već se spremajući za nešto što je neumitno. Evropa, ovako ili onako, mora biti naša sudbina. Nemamo gde na drugo mesto da odemo", rekao je Kostić.

Novi predsednik SANU ističe, povodom najave promene Ustava i mogućeg brisanja preambule u kojoj se Kosovo i Metohija navode kao sastavni deo Srbije, da se od naše zemlje traži nasilna promena civilizacijskog konteksta koji postoji na tom prostoru.

Dečani i Gračanica su deo našeg etnosa

"Ne može nijedan narod da se olako odrekne Dečana, Gračanice... Ne zato što je to nešto o čemu treba da pričamo našoj deci, nego zato što deo, praktično, našeg etnosa, počinje i sa tih fresaka i iz te priče, koliko god da smo lutali ili išli u ovom ili onom pravcu. Budemo li odsečeni od toga, bićemo kao neko ko počinje svoje školovanje u četvrtom razredu gimnazije, ne uspevši da nauči nijednu lekciju pre toga", rekao je Kostić u intervjuu B92.

Govoreći o budućnosti Srbije, predsednik SANU kaže da je najveći problem odlazak mladih ljudi.

"Ponekad se šalim i kažem postaćemo društvo dostojanstvenih penzionera, koji će se čuditi što nikog nema da im zarađuje za penzije. Bez te energije, Srbija ulazi u jednu sferu mandarinizma, mrzovolje koju sa sobom nose godine. Nama je potrebna nova mladost, nama je potrebna jedna vrsta javnog delovanja, javne delatnosti koja sa sobom nosi sposobnost da se kaže ono što se neće svideti ljudima koji su na vlasti, ukoliko zaista verujemo da je to zaista istina. Da bismo to radili moramo graditi institucije", navodi Kostić.

Predsednik Akademije osvrnuo se i na učešće Vojske Srbije na Crvenom trgu na Paradi u čast pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

"Ako se vratimo samo šezdesetak, sedamdesetak godina u nazad, neki praktično mučenici su zaustavili tu mašineriju koja je pretila Evropi.

Pa ne može se na taj način menjati istorija. U svakom slučaju, mislim da će biti potrebno jako puno veštine, mi ne smemo da se odreknemo u strateškom smislu tih prijateljstava, koja su možda manja nego što ih mi zamišljamo, ali koja su vredna, jer su retka", naveo je Kostić.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd