fbpx
Skip to main content
evro franak

KREDITI U ''ŠVAJCARCIMA'': Pretvoriti u evre ili ne?

Foto: Profimedia
I danas je glavna tema svih ekonomskih rubrika u štampi - šta je rešenje za građane zadužene u švajcarskoj valuti, čija je vrednost naglo skočila?

List ''Politika'' piše da je prelazak iz ''švajcarca'' u evro, koji je ovih dana istican kao najbolje rešenje, neisplativ, a u dinar gotovo nemoguć, jer nema dugoročnih zajmova u domaćoj valuti.

Konvertovanje u evro nije isplativo, osim ako banke ponude ovu opciju po kursu koji je povoljniji od tržišnog, piše ovaj list.

''Naše novine'' prenose stav predsednika Izvršnog odbora Erste banke, Slavka Carića, da država može da pomogne građanima koji su zapali u poteškoće zbog otplate kredita u frankama.

Švajcarski franak
Foto: Profimedia

Hrvatska zamrzava kurs

Vlada Hrvatske predložiće izmene zakona o potrošačkim kreditima kojima će kurs švajcarskog franka u narednih godinu dana biti fiksiran na 6,39 kuna na period od godinu dana, izjavio je hrvatski premijer Zoran Milanović. (detaljnije)

Po njemu, jedan ali ne i jedini način je, da se preostali dug građana konvertuje u evre. Pri tom država treba da pomogne bankama da pod povoljnijim uslovima izvrše ovu konverziju, ali i da eventualno pomogne u subvenciji kamatne stope.

- Pomoć banke može da bude da se cena konverzije prebaci na kraj otplatnog perioda i da se za toliko smanji rata, ili pak da banke dodatno smanje kamatnu stopu na te nove kredite, koji će sada biti u evrima, kaže Carić.

I u ''Novostima'' navode ''konvertovanje'' kao spas za dužnike. No, i ovaj list navodi da je spas konvertovanje po kursu koji je važio pre skoka franka.

List prenosi da će narednih dana Vlada, NBS i Udruženje banaka pokušati da nađu rešenje za situaciju koja pogađa preko 20 hiljada ljudi u Srbiji.

franak
Foto: Profimedia

I na kraju, najmanje optimistična prognoza danas u ''Informeru''. Pod naslovom ''Plači i plaćaj'', ovaj list kao jedinu opciju za građane vidi produženje roka otplate. 

Prema pisanju ovog lista, fiksiranja kursa evra, smanjena kamata, ili prebacivanja kredita u evro na teret države neće biti. Građani će sami platiti ceh.

Dvadeset dve hiljade građana su u problemu zbog skoka švajcarske valute. A prognoze su da bi do novog skoka franka moglo da dođe već u četvrtak.

Ako posle sastanka guvernera Evropske centralne banke, bude odlučeno da ova banka ubrizga novac u finansijski sistem evrozone, evro će oslabiti dodatno, a dolar i franak ojačati momentalno.

Pogledajte sve vesti vezane za švajcarsku valutu i njen kurs.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
19 Beograd