Skip to main content
Krimski Tatari

Krimski Tatari glasaju o nacrtu rezolucije o autonomiji

SIMFEROPOLJ - Predstavnici etničkih Tatara sa celog Krima okupili su se danas u gradu Bahčisaraj da glasaju o nacrtu rezolucije kojom se zahteva nacionalna i teritorijalna autonomija nakon što je Krim pripojen Rusiji.

Lider oko 300.000 krimskih Tatara, Refat Čubarov, apelovao je na 200 delegata da glasaju za autonomiju ,,na svojoj istorjskoj teritoriji", izveštava AFP.

Kongresu Tatara prisustvuju i ruski zvaničnici i verske vođe, uključujući i velikog muftiju Ravila Gainutdina, koji je takođe Tatarin.

Tatari čine 12 odsto stanovništva Krima i  snažno su se protivili i u velikoj meri bojkotovali referendum za pripajanje Krima Rusiji 16. marta.

Gainutdin ističe da se, nakon što je Rusima na Krimu dato pravo da odlučuju o svojoj budućnosti, može izvući zaključak da takvo pravo imaju i krimski Tatari.

Tatari su nepoverljivi prema ruskoj vlasti na Krimu nakon što je bivši sovjetski lider Josif Staljin na kraju Drugog svetskog rata naredio njihovo masovno deportovanje u nekadašnju postojbinu u Centralnoj Aziji.

Polovina deportovanih Tatara je navodno izgubila život u putu, a povratak Tatara na Krim je dozvoljen tek krajem osamdesetih godina.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd