Skip to main content
Prodavnica automobila Rusija

Kriza u Ukrajini utiče na prodaju automobila u Rusiji!

Foto: Profimedia/ilustracija
Prodaja automobila u Rusiji potonula je 25 odsto u avgustu, budući da je kriza u Ukrajini uticala na ionako posustalu rusku privredu, navodi Asocijacija evropskog biznisa (AEB).

Prošlog meseca prodaja je pala 25,8 odsto u odnosu na avgust 2013. na svega 172.000, nakon pada od gotovo 23 odsto iz jula, navodi AEB, a prenosi Frans pres. Prodaja automobila je u osam meseci zakljucno sa avgustom pala 12 odsto na godišnjem nivou, dodaje asocijacija. Vlada u Moskvi je krajem avgusta najavila program zamene "staro za novo" uz doplatu, u pokušaju da pokrene posustali automobilski sektor.

"Avgust je bio težak mesec za prodaju automobila, što teško da je bilo koga u industriji iznenadilo. Nova vladina inicijativa budi nade da pad prodaje na automobilskom tržištu može biti zaustavljen, ali da li će se to i desiti zavisi od toga koliko brzo će program stupiti na snagu", navodi predsednik komiteta automobilske industrije pri AEB-u, Jerg Šrajber.

Vodeći evropski proizvođači vozila snažno su investirali u rusku automobilsku industriju, a rusko tržište je 2012. postalo drugo po veličini u Evropi nakon nemačkog. Prodaja je, međutim, počela da opada u proleće prošle godine u svetlu usporavanja ruske ekonomije.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Fog
8 Beograd