Skip to main content
Land Wind X7, kineska kopija Range Rovera Evoque

Land Rover se žali Kinezima zbog krađe

Foto: Tumblr
Podsetimo, kompanija Land Wind predstavila je automobil potpuno istovetan britanskom, i to pre nego što je original izašao.

U Kini neke stvari ne mogu, a neke mogu. Nema višepartijskog sistema, ali ima krađe intelektualnog vlasništva iz zemalja koje su višestranačke. U najmnogoljudnijoj zemlji sveta olako možete da pazarite kopiju Omega satova, Rej Ban naočara, da pričate kopijom ajfona, možete da pijete topli crni napitak iz lažne šolje Donkafe.

Od skora, u Kini je viđen i potpuno isti Range Rover Evoque (na slici ispod), samo što to nije Evoque. To je imitacija napravljena bezočnom krađom dizajna, a, verovali ili ne, lansirana je pre originala iz Britanije. Čak je i ime modela kuće Land Wind kradeno - X7 pripada nemačkom BMW-u. Cenovna razlika je ogromna: dok original stoi 62.ooo dolara, kineski "prizemni povetarac" (da ga tako prevedemo) košta 22.ooo "zelembaća".

Range Rover Evoque
Foto: newspress.co.uk

Land Rover neće ostati nem:

"Razočaravajuće je šta se desilo u Kini. "Jaugar Land Rover" ima intelektualno vlasništvo nad automobilom, a oni su prekršili međunarodna pravila ovim činom", rekao je Ralf Spet, direktor Land Rovera.

Britanci su uložili veliki novac u saradnju sa kineskom firmom Chery, pošto strane auto kompanije ne mogu direktno da rade u Kini, već moraju da prave preduzeće sa maksimum 50 odsto udela, sa domaćom firmom.

"Verujemo da vlasti u Kini ne žele da se ovako podriva reputacija zemlje."

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd