Skip to main content
Sergej Lavrov

Lavrov: EU forsira SSP sa Moldavijom

Evropska unija planira da ubrzano potpiše sporazum o pridruživanju sa Moldavijom u kom se postojanje Pridnjestrovlja ne pominje, izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, izražavajući revolt zbog "provokativne retorike" Zapada oko Pridnjestrovlja, preneli su ruski mediji.

Prema njegovim rečima, potpisivanje sporazuma sa Moldavijom, slično planiranom potpisivanju sporazuma sa Ukrajinom, pokušaće se "ubrzano na leto, dok se tamo još ne održe redovni izbori".

"U nacrtu sporazuma sa Moldavijom, Pridnjestrovlje prosto ne postoji", rekao je Lavrov, dodajući da "ne postoji ni sporazum iz 1997. uz učešće Kišinjeva i Tiraspolja, u skladu sa kojim Pridnjestrovlje ima pravo na inostrane ekonomske aktivnosti".

"Dešavanja oko Pridnjestrovlja takođe se ignorišu - tamo su Kišinjev i novi ukrajinski rukovodioci faktički organizovali blokadu", rekao je Lavrov u intervjuu za ruski TV kanal "Rusija 1".

Šef ruske diplomatije je rekao da Moskva želi da ozbiljno razgovara na tu temu s evropskim partnerima, "jer oni podižu pritisak oko Pridnjestrovlja".  "Zapad  pokušava svojim praktičnim potezima da stvori za Pridnjestrovlje nepodnošljivu situaciju", smatra Lavrov.

"To je skandalozno. Istorija ih ničemu ne uči. Opet pokušavaju da povećaju temperaturu u u našim odnosima", rekao je Lavrov a prenosi Itar-Tas s.

Kako je danas saopštila pres služba Kremlja, ruski predsednik Vladimir Putin skrenuo je u telefonskom razgovoru pažnju američkom predsedniku Baraku Obami na "faktičku spoljnu blokadu Pridnjestrovlja", čime se otežava život žitelja tog regiona.

Putin je, kako prenosi RIA Novosti, rekao da se Rusija zalaže za "pravedno i sveobuhvatno rešenje pridnjestrovskog pitanja i zainteresovana za efikasan rad postojećeg pregovaračkog formata Grupe 5+2".

Pregovori o Pridnjestrovlju u okviru grupe "5+2" (Moldavija i Pridnjestrovlje kao strane u konfliktu, Rusija, Ukrajina i OEBS kao posrednici i EU i SAD kao posmatrači) vode se od 1993. godine.

Nepriznata Pridnjestrovska Moldavska Republika sa približno 500.000 stanovnika, od kojih je 60 odsto Rusa i Ukrajinaca, težila je i do raspada bivšeg ŠSR-a izdvajanju iz sastava Moldavije, plašeći se njenog prisajedinjenja Rumuniji.

Posle neuspele namere moldavskih vlasti da silom reše problem i oružanog konflikta 1992, Kišinjev je izgubio kontrolu na oblastima leve obale Dnjestra, a mir u regionu održavaju ruske mirovne snage sa moldavskim i pridnjestrovskim snagama.

Tiraspolj traži međunarodno priznanje, dok Kišinjev Pridnjestrovlju nudi autonomiju u okviru jedinstvene države.
 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd