Skip to main content
Protest Albanaca u Skoplju nakon presude u slučaju Mostrumi (2014)

LEGLO RATNIKA IS: Frapantni podaci sa Kosova - pogledajte ko lobira Albance!

Foto: Profimedia/ilustracija
Direktor Kosovske policijske službe Špend Mađuni rekao je danas da se 100 građana Kosova trenutno bori u redovima terorista "Islamske republike".

"Prema zvaničnim policijskim podacima, u redovima terorista od početka 2012. godine do danas bilo je više od 300 kosovskih Albanaca", rekao je Mađuni novinarima.

On je naveo da Kosovska policija prati situaciju u Siriji i Iraku i da preduzima mere da bi se sprečilo uključivanje građana u redove terorista.

Broj poginulih Albanaca raste

Mađuni je rekao da je, prema nepotpunoj dokumentaciji, broj poginulih kosovskih Albanaca u Siriji i Iraku dostigao 50.

Istražitelji Euleksa i pravosudni organi samoproglašenog Kosova tokom prošle i ove godine priveli su blizu stotinu lica osumnjičenih za organizovanje, pripremanje i sprovođenje aktivnosti u vezi sa terorizmom u Siriji i Iraku.

Među njima je i više od 40 imama džamija sa šireg područja Kosova, uključujući i glavnog imama džamije Prištine, koji je krajem prošle godine posle pritovora od nekoliko dana pušten da se brani sa slobode.

U krugovima bliskim istražiteljima Euleksa rečeno je da se teroristi na Kosovu regrutuju iz porodica lošeg ekonomskog i socijalnog statusa.

Te porodice uglavnom žive u seoskim područjima na teritoriji opština Kosovska Vitina, region uz granicu sa Makedonijom, Uroševac, Štimlje, Srbica i južna Kosovska Mitrovica.

Školovani imami su lobisti

Specijalci Euleksa tvrde da je područje južne Kosovske Mitrovice specifično po prisustvu jakog islamskog lobija kojim upravljaju imami koji su "školovani" u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Turskoj I Saudijskoj Arabiji.

Uz južnu Mitrovicu, jedno od centralnih mesta za vrbovanje i zavođenje "vernika" i njihovo uključivanje u redove terorista jeste područje opština Štimlje i Lipljan, oslonjenih na opštinu Uroševac odakle se, prema policijskim izvorima, u redove terorista uključilo dvadesetak Albanaca.

Pomoćnik državnog sekretara SAD Viktorija Nuland je nedavnu posetu Prištini iskoristila da upozori na opasnost i mogućnost da Kosovo postane evropski centar islamista i fundamentalista.

Prištini je savetovano da stavi pod kontrolu rad nevladinih organizacija koje dobijaju donacije sa Bliskog Istoka, pošto su britanski, nemački i američki agenti koji borave i rade na Kosovu prepoznali njihovu povezanost sa teroristima "Islamske države".

Uoči njenog dolaska na Kosovo, u Prištini i Prizrenu izvršene su racije u sedištima NVO sa Bliskog istoka.

Zaplenjena je dokumentacija, a direktori NVO privedeni i predati istražnim organima pod sumnjom da su se bavili poslovima u vezi sa terorističkim aktivnostima u Siriji i Iraku.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
33 Beograd