fbpx
Skip to main content
Lešnik

Lešnik umesto leka

Foto: Profimedia
U lešniku se nalaze mnogi vitamini i minerali.

Mnoge namirnice, iako znamo da su zdrave i koje često zanemarujemo ili ne koristimo dovoljno u ishrani, bogate su vitaminima i mineralima. Jedna od njih je lešnik, plod biljke leska.

U samom jezgrum lešnika, kako prenosi portal "Savremena žena", nalze se lako svarljive i hranljive materije i vitamini A, E, F, K i vitamini B grupe. Vitamini B grupe, naročito vitamini B1 i B6, dobro utiču na povećanje mišićne mase i energije u organizmu, a utiču pozitivno na koncentraciju i nervni sistem u celosti. Vitamin B6 se posebno preporučuje trudincama da bi se izbegla post-porđajna depresija.

Vitamin A povoljno utiče na kosu i kožu, jača zube i skoro sve unutrašnje organe kao i imunitet celokupnog organizma, vitamin E na krvne sudove, čuva srce i održava vitalnost kože, dok vitamini F i K takođe pozitivno utiču na kosu i kožu, ali i na metabolizam.

Takođe, u jezgru lešnika se nalaze minerali kao što su magnezijum, cink, kalcijum, fosfor, gvožđe i bakar, ali i materije koje utiču na smanjenje nivoa holesterola, Omega 3 i Omega 6 kiseline, što čini lešnik jednom od energetski najvrednijih namirnica.

Lešnik
Foto: Profimedia

U prehrani se koriste i list i kora leske jer se iz njih dobija tanin, a koriste se i cvetne rese leske koje se koriste za prevenciju i lečenje žutice, niskog krvnog pritiska i upale pluća.

Svi volimo čokoladu sa lešnikom ili krem sa kakaom i lešnikom, a pošto je veoma ukusan može se konzumirati i sirov, pečen ili osušen.

Od lešnika se mogu proizvoditi i puter, koji se smatra zdravijim od putera od kikirikija, brašno, koristi se prilikom proizvodnje slatkih prehrambenih proizvoda i ulje lešnika, koje je poželjno koristit svaki dan uz morske plodove i u salatama.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
0 Beograd