fbpx
Skip to main content
novine

LICEMERJE: Novinarima plaćeno da napadaju državu!

Foto: SD/ilustracija
Insistiranje da se objave državni ugovori sa „Etihadom“, koje je proteklih meseci poteklo od dve nevladine organizacije i stvorilo pritisak na Vladu da ipak javno pokaže ugovor i demantuje maliciozne tekstove koji su plasirani u medijima, dobilo je svoj epilog - u pitanju su BIRN i CINS, nevladine organizacije čiji je „istraživački“ rad finansiran stranim kapitalom.

Balkanska novinarska istraživačka mreža (BIRN) i Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) su nevladine organizacije koje su za projekat pod nazivom „Jačanje medijskih sloboda u Srbiji“ dobile 110.000 evra od stranih ulagača.

Detalji njihovih dogovora nisu poznati, jer ove organizacije odbijaju da pokažu istu odgovornost i da svoje ugovore prikažu javnom mnjenju. Iako je reč o nevladinim organizacijama, a ne o javnim institucijama, pozivanje na istu vrstu odgovornosti je opravdano činjenicom da su ove agencije vršile pritisak na državu da otvori ugovor, iako to nije nigde u svetu praksa i svi državni ugovori spadaju u domen poslovne tajne.

Objavljivanje ugovora sa Etihadom, koje je isprovocirano neistinitim tekstovima o šteti koja je nanesena građanima Srbije, je otklonilo sumnje u reči Vlade Srbije i pokazalo da je taj ugovor jedan od ekonomski najisplativijih rešenja koje je Srbija našla u proteklih 20 godina. BIRN i CINS su jasno pokazale nameru da srozaju ugled države i unište ceo poslovni ambijent. Da bi dokazala da su tekstovi o štetnosti ugovora potpuno isfabrikovani, Vlada Srbije je, suprotno njihovim očekivanjima, ipak objavila ugovor sa Etihadom i stavila tačku na višemesečnu aferu koja je veštački stvorena. Samim tim, postavlja se pitanje koji je motiv za lažno optuživanje države?

Odgovor na to pitanje nismo dobili, jer se i BIRN i CINS kriju iza politike svojih organizacija da drže u tajnosti svoje poslovne dogovore.

Za razliku od nekih ranijih agencija i organizacija, koje su izvlačile novac iz domaćih i stranih fondova, i nisu plaćale dažbine prema državi, pa su bile brzo sankcionisane, danas je novi trend da se državi uplate dobrinosi i porezi i da se tako uspešno godinama provlače ispod radara, neometano funkcionišući bez ikakvog znanja o motivima i poreklu finansiranja pojedinih organizacija.

I BIRN i CINS smatraju da je jedino što državu i javnost treba da interesuje je izmirivanje obaveza prema Srbiji, a da ugovori koji se sklapaju iz stranih investicionih fondova i nepoznatih ulagača sasvim opravdano spadaju u polje tajne poslovne politike, čak i kada je predmet njihovog rada sama  država. Ove agencije otvoreno napadaju državu tražeći da pokaže državne ugovore, a sami ne žele da otkriju svoje partnere i pozadinu svojih motiva.

Direktorka BIRN Srbije Dragana Obradović ističe da njihovo bavljenje ugovorima sa Arapima nije politički motivisano i da su se ugovorom o Etihadu bavili zato što su pre šest meseci došli u posed nacrta ugovora. Ipak, na pitanje zašto se na isti način ne bave ugovorom sa Fijatom, odgovara da im to nije u žiži interesovanja. Budući da su oba ugovora aktuelna i da utiču na sadašnju ekonomsku situaciju Srbije, vrlo je diskutabilno zbog čega je BIRN odlučio da istražuje Etihad, ali ne i Fijat. S obzirom da je ugovor sa Fijatom sklapala bivša vlast, strani kapital i detalji finansiranja BIRNA i CINS-a daju prostor za mnoge zaključke.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
11 Beograd