Skip to main content
Čokoladno srce

Ljubav prema čokoladi je nasledna!

NJUJORK - Nedavna istraživanja na Univerzitetu u Njujorku pokazala su da se sklonost ka slatkišima nasleđuje.

Ogledi obavljeni na dvema grupama miševa svrstanih prema kriterijumu čiji su roditelji bili skloni slatkoj hrani, dokazuju da miševi čiji su roditelji voleli slatko nasleđuju istu sklonost, piše portal Moj doktor.

Naime, naučnici su otkrili da čokolada sadrži triptofan, hemijski sastojak koji mozak podstiče da luči neurotransmiter zvan serotonin, koji u većim količinama izaziva osećaj ugodnosti i sreće.

I dok triptofan nazivaju "čokoladni ekstazi", dotle feniletilamin može nositi naziv "čokoladni amfetamin", jer stvara osećaj privlačnosti i uzbuđenja.

Treći važan sastojak čokolade koji ima smirujuće dejstvo, jeste teobromin, koji opušta mišiće i stvara osećaj lakoće.

Inače, prednosti čokolade su što brzo obnavlja energiju, štiti krvne sudove od infarkta, sprečava moždani udar, ublažava predmenstrualni sindrom, leči anemiju, posebno kod trudnica.

Blagotvorna dejstva čokolade poznata su još iz perioda Asteka, koji su otkrili da mlevenjem zrnca kakaovca u pastu i dodavanjem čilija i vode mogu napraviti osvežavajuće i hranjivo piće koje su nazivali "poklonom boga Kecalkoatla".

Asteci su se njome krepili na velikim nadmorskim visinama i pri fizičkim naporima, a koliko su cenili kakao govori i podatak da su kakao zrnca koristili umesto novca.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd