fbpx
Skip to main content
Halejeva kometa, Zemlja, planeta

LJUDSKI ROD JE SLEDEĆI: Počelo šesto masovno izumiranje vrsta!

Foto: Profimedia
Svet se nalazi na ivici šestog masovnog izumiranja vrsta, a životinjske vrste nestaju 100 puta brže nego u pethodnim, upozorili su naučnici koji tvrde i da bi ljudi mogli da budu među prvim vrstama koje će izumreti.

Prema navodima naučnika sa Prinstona, Stanforda i Berklija, ovakve stope izumiranja vrsta nisu viđene od poslednje ere dinosaurusa pre nekih 66 miliona godina, prenosi RT.

Pol Elrih s Univerziteta Stanford, koji se temom nestanka vrsta bavi još od 1980. godine, kaže da podaci "pokazuju bez ikakve sumnje da ulazimo u šesto veliko masovno izumiranje".

Iako drugi naučnici kritikuju ove navode i iste smatraju preuveličanim, Elrih i njegovi saradnici su ubeđeni u rezultate izveštaja.

"Ukoliko se dozvoli da se ovo nastavi, životu će biti potrebno mnogo miliona godina da se oporavi, a naša vrsta će verovatno izumreti u veoma ranoj fazi", tvrdi Heraldo Sebaljos s Autonomnog univerziteta Meksika koji podržava ovaj izveštaj.

"Pozadinsku stopu", tj. stopu izumiranja između ciklusa, jako je teško proceniti, a ona je bitna za konačnu sliku događaja. Tim naučnika navodi da ako je ranija stopa bila izumiranje dve vrste sisara na uzorku od 10.000 vrsta u periodu of 100 godina, onda je "srednja stopa gubitka vrsta kičmenjaka tokom prethodnih 100 godina do 113 puta veća nego što bi normalno bila bez ljudske aktivnosti".

Međunarodna unija za očuvanje prirode podržava ove alarmantne podatke i navodi da je nivo opasnosti 26 odsto za sisare i 41 odsto za vodozemce.

Zbog toga, Elrih ove vrste za koje se već sada može reći da im preti izumiranje, naziva "živim mrtvacima".

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
8 Beograd