fbpx
Skip to main content
dečko ispira usta

LOŠ ZADAH: Simptom mnogih zdravstvenih problema

Foto: Profimedia
Nemate baš najsvežiji dah? Verovatno je to posledica nečega što ste jeli, a niste posle toga pravilno oprali zube.

Mada to ne mora uvek biti razlog. Loš zadah je i simptom zdravstvenih problema. Neprijatan miris uzrokovan je anaerobnom bakterijom koju svi imaju u ustima. Ali kada se ona ne neutrališe dovoljno brzo, to može bit znak da u organizmu ne funkcioniše sve kako treba. 

Dijabetes tipa 1

Ukoliko vaš zadah miriše na krušku trebalo bi da se zabrinete. To je jedan od znakova dijabetesa. Objašnjava se time što organizam ne koristi više insulin za energiju, nego masti, i stoga je preporučljivo da proverite simptome. Ako se znojite više nego uobičajeno i suše vam se usta, savetuje se da posetite doktora. 

Problemi sa sinusima

Miris naftalina? Nije dobro. Sluz koja se formira dok smo prehlađeni ima veoma guste proteine. Njih je veoma teško razbiti, pa se zato zadržava ovaj neprijatni, svima dobro poznat miris. 

Problemi sa bubrezima

Azot je glavni krivac za ovaj miris. Kada bubrezi ne funkcionišu dolazi do nagomilavanja azota, koji proizvodi miris ribe. Ukoliko ste se prepoznali, posetite lekara opšte prakse da vam zakaže pregled bubrega.

Inficirane desni

Ukoliko vaš zadah miriše na izmet, znači da imate problema sa inficiranim desnima. Infekcija desni je broj jedan u svetu kod savremenog čoveka. Uzrok ovome može biti to što ne koristite konac za zube, ali i zbog začepljenih creva. Lekari savetuju da češće i detaljnije perete zube. 

 

 

 

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd