fbpx
Skip to main content
Djordjo Ivanov

Makedonci danas biraju predsednika i parlament

Foto: Reuters
SKOPLJE - U Makedoniji su jutros u 07.00 časova otvorena biračka mesta, na kojima će građani birati poslanike Sobrania, kao i predsednika države.

Na osmim po redu parlamentarnim izborima, koji su istovremeno i treći vanredni, poslanici će biti birani po proporcionalnom principu, a biće zastupljena i dijaspora. Pravo glasa ima ukupno 1.780.128 građana.

Teritorija Makedonije je podeljena na šest izbornih jedinica i iz svake se bira po 20 poslanika, tri poslanika se biraju iz dijaspore, po jedan iz tri izborne jedinice: Evropa i Afrika, Severna i Južna Amerika i Australija i Azija.

Očekuje se da će prvi preliminarni rezultati biti objavljeni u roku od 12 sati od zatvaranja biračkih mesta, a konačni u roku od 24 sata.

U drugom krugu predsedničkih izbora takmičiće se aktuelni šef države Ðorđo Ivanov, kandidat koalicije okupljene oko VMRO-DPMNE, a protivkandidat mu je Stevo Pendarovski iz koalicije koju predvodi SDSM.

Ivanov je u prvom krugu dobio 51,8 odsto, a Pendarovski 36,3 odsto. Penderovski se nada podršci Albanaca, jer smatra da im je on privlačnija opcija od konzervativnog Ivanova, dok Ivanov s druge strane veruje u izbornu pobedu VMRO-DPMNE i njihovog predsedničkog kandidata.

Poznavaoci prilika ne očekuju da će prevremeni parlamentarni i redovni predsednički izbori doneti bilo šta novo na makedonskoj političkoj sceni. Ivanov će najverovatnije osvojiti novi mandat, a vladajuća VMRO-DPMNE premijera Nikole Gruevskog će zadržati prevlast u parlamentu.

Makedonija je jedna od, kako procenjuju strane agencije, najsiromašnijih zemalja u Evropi. BDP po stanovniku iznosi 35 odsto proseka EU-a, prosečna plata je 345 evra, dok je stopa nezaposlenosti premašila 28 odsto.
+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
23 Beograd