Skip to main content
Malina

POMAMA ZA SEZONSKIM RADNICIMA U SRBIJI: Malinari traže radnike i plaćaju DOBRE DNEVNICE

Foto: Profimedia
Počinje sezona branja, radnika će trebati sve više, a šta oni mogu da očekuju? Koliko može da se zaradi?

Branje malina iz godine u godinu iziskuje dosta posla, naime, svake godine se postavlja isto pitanje. Gde i kako dovesti dovoljan broj radnika koji bi učestvovali u berbi ovog voća.

malina
Foto: Profimedia

Malina se kod nas uzgaja u mnogim krajevima. Uglavnom je reč o ariljskom, ivanjičkom, podrinjskom kraju, ali i o jugoistočnim planinskim krajevima Srbije.

Dnevnice i po kilogramu?

Dnevnice beračima malina kreću se od 2.000 do 2.500 dinara, a uz to se podrazumevaju i obroci i konačište. Pojedini malinari plaćaju i po 35 dinara po ubranom kilogramu maline, ili 30 odsto od ukupno ubrane količine, ali bez hrane i prenoćišta.

SEZONSKI POSLOVI U SRBIJI: Evo gde preko leta možete najviše da zaradite!

Pred sezonu berbe vlada prava pometnja među malinarima. Uprkos tome što radnicima nude hranu i smeštaj, ne uspevaju da pronađu dovoljno radne snage, jer je za berbu jako malo zainteresovanih.

Malinari protestovali u Arilju, sutra sa Vučićem

- Nas ima u kući petoro, ali treba nam bar još 15 radnika da oberemo sve. Cena dnevnice zavisi od dogovora odnosno da li se plaća po kilogramu ili satu. Dobar berač može da nabere oko 100 kilograma dnevno - kaže jedan od malinara iz Grabovice.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd