Skip to main content
Trudnički stomak

MAMA, NE BRINI MAMA, SVE IDE PO PLANU: Vodič kroz trudnoću

Foto: Profimedia
Trudnoća je jedno od najlepših iskustva u životu, ali u isto vreme je i najteže. Ne zove se bezveze "drugo stanje". Hormoni vam luduju, telo se rapidno menja, a uskoro će postojati još jedna osoba koja će zavisiti od vas. Kako biste se što bolje pripremili za promene koje vas očekuju, napravili smo ovaj mini-vodič sa informacijama o tome šta vas tačno očekuje u svakom mesecu i kako napreduje razvoj bebe.

Prvi mesec trudnoće

Mali broj žena shvati da su trudne prvog meseca trudnoće. U ovoj fazi trudnoće simptomi mogu da budu veoma suptilni ili čak nepostojeći, uz izostanak menstruacije.

Devojka povraća
Foto: Profimedia

Ali svakom se desi da ciklus nije redovan, pa izostanak menstruacije povezuju sa stresom, klimatskim promenama, a eventualnu vrtoglavicu i mučninu - prehladi ili hrani koja im nije prijala. Malo kojoj padne na pamet da je bremenita, pa ovaj mesec obično protekne u neznanju da ste u drugom stanju.

Ipak, iako ne znate da nosite malo biće u sebi, do kraja prvog meseca trudnoće vaše je dete, koje je zapravo staro dve nedelje, sićušan embrion nalik punoglavcu, mnogo je manji od zrna pirinča. Iako još ne nalikuje ljudskom biću, on ima glavicu (s usnim otvorom), primitivno srce koje počinje da kuca i rudimentarni mozak.

Ukoliko vam je ovo prva trudnoća, uživajte u njoj jer kada mali kmečeći zamotuljak dođe na svet, nećete imati toliko vremena da se posvetite sebi.

Drugi mesec trudnoće

Većina žena tek u drugom mesecu otkrije da njihov stomak ima novog stanara. Kasni vam menstruacija, danima imate mučninu, povraćate, grudi su vam bolno osetljive i nabrekle, trčite svaki čas u toalet. Sumnjate da ste trudni, a kada uradite test za trudnoću, on to i dokazuje. Pa, čestitamo!

Vaš embrion sada je već dugačak 2,5 centimetra i sada mnogo više nalikuje detetu. Do kraja meseca formiraće se ruke i noge (s prstima), oči (zatvorenih kapaka), uši, vrh nosa i jezik. Formirani su svi veći telesni organi i sastavi koji se još moraju poprilično razvijati. Embrion se spontano pokreće, iako će proći još mnogo nedelja pre no što će ti pokreti biti dovoljno izraženi da biste ih mogli osetiti. Ubrzano se stvara i posteljica, koja će služiti kao sistem održavanja fetusa na životu.

Par gleda test za trudnoću
Foto: Profimedia

Treći mesec trudnoće

Kako ulazite u treći mesec trudnoće, vaše telo se menja kako bi gajilo i hranilo bebu koja raste.

devojka spava
Foto: Profimedia

Simptomi rane trudnoćei dalje mogu biti prilično izraženi, a mogu se javiti i nedostatak energije i iscrpljenost, kao i učestala potreba za mokrenjem i gorušica.

Vaše je dete sada fetus i raste vrlo brzo pa će do kraja ovog meseca biti dugačko 6 do 7,5 centimetara i teško oko 42 grama - veličine je jabuke. Glavica - koja se sada nalazi na vratu, umesto na ramenima - još je neproporcionalno velika te čini polovinu dužine, a primećuju se i prve vlasi kose. Oči se približavaju jedno drugom, a uši se povlače na svoje mesto, pa fetus sve više nalikuje ljudskom biću. Prstiće ruku i nogu sada pokriva meki pokrov budućeg nokta, a ručice su postale funkcionalne. Spoljni polni organi dovoljno su razvijeni, pa je moguće utvrditi detetov pol, a Doplerom je moguće čuti otkucaje srca.

Četvrti mesec trudnoće

Primetićete da vam se stomačić lepo zaoblio, pa okolina primećuje da ste trudni. Mnogim trudnicama je ovaj period najugodniji jer većina neugodnih simptoma rane trudnoće popušta ili nestaje.

Trudnica
Foto: Facebook

Moguće su povremene glavobolje, kao i blago oticanje zglobova i stopala, te povremeno dlanova i lica, a apetit vam se znatno pojačava. Pod uticajem hormona javlja se neuravnoteženost slična predmenstrualnom sindromu, razdražljivost, nagle promene raspoloženja, nerazboritost, plačljivost, ali i radost ili prihvatanje -  napokon se osećate trudno, a tako i izgledate.

Telo vašeg deteta sada raste brže od glave, pa su njegove proporcije sve više nalik ljudskima. Fetus je sposoban da sisa palac i vežba pokrete disanja. Posteljica je potpuno funkcionlana te služi kao izvor hrane i kiseonika; kod ženskih fetusa formirana je materica, a u jajnicima se nalaze nerazvijene jajne stanice. Kosti su sve čvršće, a ručice i nožice pokretne, pa biste uskoro mogli da osetite prve udarce.

Peti mesec trudnoće

Zbog povećanog volumena krvi možete imati prolazne glavobolje ili nesvestice pri naglom ustajanju, a može se desiti i da vam prokrvare desni.

Muž i trudna žena
Foto: Profimedia

Počinju da se javljaju bolovi u leđima, kao i u bol u donjem delu stomaka i kukovima, zbog istezanja ligamenata koji podupiru matericu. Ređe su promene raspoloženja, može se javiti povremena plačljivost i razdražljivost. Ipak, rastresenost i zaboravnost su i dalje prisutne. Takođe se mogu pojaviti hemoroidi, proširene vene, kao i problemi sa gorušicom i želucem, ali ovo zavisi od žene do žene i uopštenog stanja organizma.

Na kraju petog meseca, vaš fetus će  biti dugačak 18-23 centimetara i težak otprilike 450 grama. S jačanjem mišića, razvojem mreže nerava i očvršćivanjem kostiju, fetus je mnogo aktivniji, a njegovi pokreti su usklađeniji - što ga čini sposobnim za razne gimnastičke poduhvate (uključujući i salto) koji pomažu razvoju njegovih motoričkih veština, a vi ćete to verovatno osetiti. Uši su sada već poprilično razvijene i počinju da razlikuju zvukove. Takođe je uspostavljen redovan obrazac sna i budnosti, a fetus može da pravi i razne grimase, čak i da se namršti. Testisi muških fetusa počeli su se iz trbušne šupljine spuštati u mošnice.

Šesti mesec trudnoće

Čestitamo, prošla je prva polovina trudnoće! Ponosno šetate stomačić, osećate se važno, uostalom i treba kada nosite svog princa ili princezu.

Ručice i nogice počinju vam zadavati prilično jake udarce koji postaju vidljivi i spolja, pa biste njima mogli da zabavljate sve oko sebe.

trudnica
Foto: Profimedia

Sada je vreme da i sami postanete aktivniji pa počnete lagano da vežbate mišiće koji će vam biti potrebni za porođaj. Simptomi su isti kao u prethodnoj fazi, samo malo ublaženiji. Javlja se osećaj ponosa i sreće, osećate se važno, kao što i treba - jer stvarate jedan novi život. Taj osećaj možda malo može da poljulja strepnja o budućnosti, ali pokušavajte da ne razmišljate previše i uživajte u trenutku.

Fetus je sada duži od trideset centimetara i teži gotovo 900 grama. I dalje je prilično aktivan, ali su njegovi pokreti koordinisaniji. Sposoban je da otvara i zatvara oči, pa reaguje na svetlost. Štucanje je, međutim, uobičajeno, pa često potresa matericu.

Sedmi mesec trudnoće

Medeni meseci trudnoće polako se približavaju kraju. Ako već niste, sada kada vas tako malo deli od porođaja, potrebno je baciti se na ozbiljno planiranje istog. Osim bolova u leđima i kukovima, oticanja stopala i nogu, takođe se mogu javiti i grčevi u mišićima. Možete osećati sve veću zasićenost i iscrpljenost trudnoćom, ali i osećaj zadovoljstva i ugodnosti, pogotovo ako se fizički osećate dobro.

Trudnica
Foto: Profimedia

Vaša beba ubrzano dobija na težini budući da joj se pod kožom talože sve veće masne naslage; do kraja sedmog meseca težiće otprilike 1300 grama i biće dugačka otprilike 40 centimetara. Kosa počinje da raste (kod nekih fetusa više nego kod drugih), obrve i trepavice su već izrasle, a nokti su izrasli do vrhova prstiju. Koža je ružičasta i glatka. Šarenice očiju svetloputih fetusa sada su plave, a kod tamnoputih fetusa najčešće smeđe, iako konačnu boju neće biti moguće razabrati još mnogo nedelja ili čak meseci nakon porođaja. Mozak će u ovom i i u sledeća dva meseca dramatično rasti, kao i tokom prve dve godine života. Iako su još nerazvijena, pluća počinju funkcionisati, pa dete rođeno u sedmom mesecu trudnoće ima vrlo dobre izglede za preživljavanje.

Osmi mesec trudnoće

Nakon 32 nedelje trudnoće lekar će vam verovatno preporučiti da na preglede dolazite svaku drugu nedelju kako bi što pomnije pratio vaš i napredak vašeg deteta. Česti simptomi u ovoj fazi mogu biti pojačan zatvor, povremene glavobolje, slabost i vrtoglavica, sve teže disanje zbog pritiska materice na pluća (olakšanje dolazi kada se dete spusti u karlicu), poteškoće pri spavanju, sve češće Brakston-Hiksove kontrakcije (materica se nakratko stegne, a zatim opušta), povećanje dojki i kolostrum koji ističe ili ga je moguće istisnuti iz dojki (iako se ne mora pojaviti sve do porođaja). Što se tiče vašeg mentalnog stanja, normalno je da osećate sve veću zabrinutost za bebino zdravlje, kao i strah od trudova i porođaja, a možda primetite i da ste potpuno rastreseni. Totalno je normalna i sve veća želja da trudnoća bude privedena kraju, pa nemojte da osećate krivicu ako vam je svega već preko glave i često pomislite: "Vadite ovo iz mene".

Budući da je materica sve skučenija, dete ima malo prostora za gimnastiku, udarci će biti blaži, a okretanje i migoljenje sve češće. Mozak nastavlja da se razvija neverovatnom brzinom, pluća se bliže zrelosti, a dete rođeno u osmom mesecu trudnoće ima izvanredne izglede za savršeno zdravlje.

Trudnički stomak
Foto: Profimedia

Deveti mesec trudnoće

Napokon! Dočekali ste mesec koji ste nestrpljivo iščekivali i kojem ste se veselili. Iako u ovom mesecu imate mnogobrojne aktivnosti (učestaliji doktorski pregledi, kupovina odeće za dete, opremanje sobe za bebu...), moglo bi vam se učiniti da je deveti mesec trudnoće najduži. 

Žena na pregledu
Foto: Profimedia

Pošto se beba spusti u karlicu lakše ćete disati, ali će se opet javiti učestalija potreba za mokrenjem pošto će opet početi da pritiska bešiku.

Javiće se sve veće poteškoće pri spavanju, nespretnost i otežano kretanje, sve češće i jače Brakston-Hiksove kontrakcije, od kojih neke mogu biti i bolne. Možda će vas zbuniti naglo smenjivanje razdoblja umora i razdoblja povećane količine energije koje ćete osećati, kao i pojačanje ili gubitak apetita. Osećaćete i sve jače uzbuđenje, teskobu, strah i rastresenost, razdražljivost i preosjetljivost, nestrpljivost i nemir, ali i olakšanje jer je trudnoća pri kraju. Sve češće ćete sanjariti i maštati o detetu.

Dete se sprema za niski start. Sredinom ovog meseca službeno će ga se smatrati spremnim za porođaj. Rast je ubrzan; beba poraste nekoliko centimetara, a na težini dobije oko kilogram. Većina fetusa se tokom ove završne faze okreće u porođajni položaj sa glavicom prema dole. U poslednjem mesecu služenja svojoj svrsi, pupčana vrpca je duža od 60 centimetara, a posteljica teži otprilike 670 grama.

Trudnica
Foto: Profimedia/ilustracija

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd