fbpx
Skip to main content
Arheološko nalazište Viminacijum

Mamutica iz Viminacijuma ima novi dom

VIMINACIJUM - Uz pomoć velike dizalice od 120 tona, vučnog voza i zahvaljujući lepom danu bez kiše, mamutica iz Viminacijuma preseljena je danas u svoj novi dom - Park mamuta u Viminacijumu koji će svečano biti otvoren krajem maja.

Ovo je bio komplikovan posao. Našli smo primerak mamuta u celini koji je u svetskim razmerama redak, konzervirali smo ga pre više godina kako bi bio spreman za turiste a sada je zbog različitih razloga morao da bude premešten i to smo posle ozbiljnih razgovora sa stručnjacima od konzervatora do geologa, i učinili, rekao je Tanjugu direktor Arheološkog parka Viminacijum dr Miomir Korać.

"Danas nam je ovaj odozgo bio naklonjen. Svuda je padala kiša a iznad mamuta je bila sunčana rupa koja nas je ogrejala i pomogla nam da dizalicom, vučnim vozom, mehanizacijom i svim mašinama mamutica stigne u svoj novi dom - Paleontološki park koji se užurbano gradi", dodao je on.

Korać je naglasio da to neće biti neki "obični" park već park koji će biti ukopan u podzemlje, u prirodnom ambijentu u kome je mamutica mirovala milionima godina.

Rešili smo da ne bude sama pa će joj se u tom parku pridružiti i četiri mamutića koji su otkriveni i prošle godine a sve sa željom da će se deca, ali i naučnici, radovati kada vide bića koja su nekada živela ovde, rekao je Korać.

Pažnju stručne javnosti Arheološki park Viminacijum privukao je pre dve godine kada su u njemu otkrivene kosti nekoliko runastih mamuta mlađih od danas preseljene Vike koja je otkrivena 2009.

Paleontološki park predstavljaće sastavni deo arheološkog parka koji već godinama privlači pažnju stručne javnosti i posetilaca i "oslikavaće" klimu, floru i faunu doba kada su živeli mamuti.
 

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd