Skip to main content
Predrag Marić

Marić: Obrenovčani bili upozoreni da treba da se evakuišu

Foto: Tanjug
BEOGRAD - Načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Predrag Marić izjavio je da su građani Obrenovca još 14. maja bili upozoreni preko medija da je neophodna evakuacija te opštine.

U sredu smo počeli da upozoravamo ljude preko medija i nadležne u opštinskom štabu da je neophodna evakuacija, ali mnogi meštani su to odbijali. Kada je voda nagrnula, svi su hteli da ih evakuišemo", rekao je Marić za dnevnik "Politika" od petka.

On je kazao da Sektor već tri godine apeluje na lokalne samouprave da poprave sirene za uzbunu, jer je to u nadležnosti opština, ali da im odgovaraju da za to nema novca.

Prema njegovim rečima, 48 sati nakon prvih upozorenja počeli su da popuštaju nasipi i izbio je veliki metež i panika, ali uspostavljen je sistem po kom su prvo evakuisana deca, trudnice, nemoćni i bolesni i stanari prizemnih kuća.

"Na one u višespratnicama apelovano je da ne napuštaju domove sami i da čekaju pomoć, jer su prioritet bili ugroženi u prizemnim objektima. Niko nije lud da kaže ljudima "ostanite kod kuće i snalazite se sami", rekao je on.

Upitan zašto je smenjen prvi čovek štaba za vanredne situacije u Šapcu, Marić je kazao da ništa nije urađeno na zaštiti od poplava u tom gradu uprkos upozorenjima, da su se stanovnici organizovali, al ne i nadležni.

"Onda je usledio apel premijera i imali smo, ne 1.500, nego 8.000 doborovoljaca. Neko je morao sve to da organizuje i uspostavi kontrolu i odlučeno je da to bude general Ljubiša Diković", rekao je Marić.

(Blic)

Vremenska prognoza
Clear sky
35 Beograd